Зодиакални знаци – Урок 8

Какви са зодиакалните знаци? Древните вавилонци създали зодиакалното колело, като първо разделили небето на четири части, определени от годишните равноденствия и слънцестоения (повратните точки на четирите годишни сезона).
 
Всеки от тези четири участъка на небето бил разделен на 3 части с дължина 30 градуса всяка. По този начин се получава пълен 360-градусов зодиакален кръг с 12 равни части от по 30 градуса. Всеки 30-градусов участък е един зодиакален знак, което прави общо 12 зодиакални знака (12, а не 13). Тези 12 зодиакални знака не са звездни съзвездия. Зодиакалните знаци са 30-градусови участъци от пространството, които са математически изчислени по начин, който е бил и все още е тясно свързан с нашите годишни сезони. (Кратка история на астрологията)
 
Зодиакалният кръг винаги определя нула градуса на Овена (Овен, зодиакалният знак, а не звездното съзвездие) за пролетното равноденствие (пролетното равноденствие или първият ден на пролетта в северното полукълбо).
 
Това зодиакално колело, известно още като тропически зодиак или западен зодиак, все още е точно, защото ние винаги го подреждаме/започваме, както са правили древните гърци, с първия ден на пролетта. Това не е грешка. Зодиакалното колело е в тясна връзка със сезоните на нашата Земя. (Това е важен факт, който трябва да се признае. Някои хора днес не успяват да признаят този факт и затова погрешно твърдят, че зодиакалното колело е неправилно подредено. Те не разбират, че осевата прецесия на Земята, или “прецесията на равноденствията”, не уврежда зодиакалното колело).
 
Древните вавилонци използвали съзвездията, които се появявали в общата област на всеки зодиакален знак, като заместители. Те определили 12 съзвездия, които да представляват 12-те зодиакални знака на небето. Звездните съзвездия, с техните различни степени и размери, не са действителните зодиакални знаци. Тези съзвездия са кръстени на зодиакалните знаци, които представляват, а не обратното!
 
Все още не е имало сладки животни или митични същества, свързани с тях. Наблюдавано е, че различните енергии корелират с положението на планетите в различните части на небето. Тези 12 знака се превърнали в 12 различни архетипа, всеки от които имал свои собствени характеристики.
 
(Забележете как 12-те архетипа се повтарят в историята: 12 богове на Олимп, 12 синове на Авраам, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус Христос, 12 наследници на пророка Мохамед).
 
12-те архетипа, или зодиакални знаци, вече са имали своите черти, преди древните гърци да им припишат популярните символи. Гърците са имали невероятния талант да избират символи, които много точно съвпадат с чертите на знаците. Така че сега, когато мислим за знака на Овена, си представяме овен; когато мислим за Стрелеца, си представяме стрелец и т.н. В този урок няма да се задълбочаваме в митологичните истории, които стоят зад избора на символи за знаците. Ще дадем актуално, общо описание на архетипа на всеки знак.
 
За да уточним, следващите описания на зодиакалните знаци се отнасят до архетипа на самия знак, независимо от това коя планета се намира в него. Ще опишем зодиакалния знак така, сякаш той е човек, с неговите характеристики. С други думи, следващите описания не се отнасят конкретно или изключително за хората със Слънце в този знак. Това е така, защото знакът на Слънцето не е единствената определяща характеристика на човека. Въпреки че Слънчевият знак е важен, той в никакъв случай не е пълната история на нашия личен профил.
 
 
Знакът на Луната, изгряващият знак, знакът на Меркурий, знакът на Венера и всички останали са също толкова важни, за да ни дадат пълна представа за нас самите. Всички ние имаме целия зодиак в картите си – всичките 12 зодиакални знака. Поради тази причина е важно да научим чертите на всички знаци. Планетите в знаците ще се изразяват според чертите на знака, в който се намират. По този начин зодиакалните знаци променят планетите. Всеки зодиакален знак е като витраж, през който планетите трябва да преминат, за да се проявят в живота ни. Всеки “прозорец” е различен. И различните планети през един и същ “прозорец” също ще бъдат различни. (Например Слънцето в Овен не е същото като Луната в Овен).
 
Ето приблизителните дати за зодиакалните слънчеви знаци:
 
Овен: 20 март – 22 април приблизително
Телец: 19 април – 22 май приблизително
Близнаци: 20 май – 22 юни приблизително
Рак: 20 юни – 22 юли приблизително
Лъв: 21 юли – 22 август приблизително
Дева: 21 август – 22 септември приблизително
Везни: 21 септември – 22 октомври приблизително
Скорпион: 21 октомври – 22 ноември приблизително
Стрелец: 21 ноември – 22 декември приблизително
Козирог: 20 декември – 22 януари приблизително
Водолей: 19 януари – 20 февруари приблизително
Риби: 17 февруари – 21 март приблизително

 

КЪМ ПРЕДИШНИЯ УРОК КЪМ СЛЕДВАЩИЯ УРОК

Съдържание на курса

 

Урок 1: Основи на астрологията

Кратко въведение и обяснение на основната терминология


Урок 2: Символи в астрологията

Най-често срещаните астрологични символи, глифове, знаци и тяхното значение.


Урок 3: Рождена Карта

Описание на частите на рожденното колело, тяхната важност и значение


Урок 4: Астрологични домове

Въведение в различните астрологични домове


Урок 5: Планетите в Астрологията

Значението на планетите в Астрологията


Урок 6: Какво са Асценденти?

Какви са изгряващите знаци и каква е тяхната роля?


Урок 7: Елементи и Полярности

Какво представляват зодиакалните елементи, качества и полярности?


Урок 8: Зодиакални Знаци

Въведение в зодиакалните знаци и символи


Урок 9: Аспекти и Сфери

Информация за напреднали астролози


Урок 10: Разчитане на Вашата рождена карта

Научете се как да разчитате своята рождена карта


За късмет, сподели с приятел: