Как да разчетем своята  рождена карта – Урок по астрология 10

Най-важното нещо, което трябва да запомните, докато тълкувате всяка рождена карта, е: синтез. Цялата рождена карта трябва да се възприема като едно цяло. Рождената карта изобилства от части и парченца информация за даден човек. Всяка отделна частица трябва да се синтезира в една цялостна картина на човека.
 
Това означава, че не можете да вземете една част от картата (например Меркурий в Стрелец) и да решите, че тя определя целия човек. Ако го направите, несъмнено ще сгрешите. Разбира се, ще се изкушите да се спрете на едно или друго планетарно значение и да си помислите, че то е определящият фактор за човека. Това е голяма грешка. Например, да кажем, че двама души имат Меркурий в Стрелец (което означава нещо като “голяма уста”).  Може да се изкушите да предположите, че и двамата са “откровени”. Но да кажем, че първото лице има Слънце в Козирог, а второто – Слънце в Стрелец. Въпреки че и двамата имат Меркурий в Стрелец, първото лице (Слънце в Козирог) ще има много по-сдържан стил на общуване от второто лице (Слънце в Стрелец).
 
Въпросът отново е (и този въпрос ще бъде повтарян често), че цялата карта трябва да се съчетае. Да, при всички положения продължете напред и вижте всички отделни тълкувания на всяка планета в нейния знак и дом. Но след това трябва да преплетете всичко това заедно и да го съчетаете с изгряващия знак, за да получите точна картина.
 
Сякаш всеки от нас е мозайка, съставена от малки индивидуални изображения. В рождената карта всяка отделна планета в знака и дома е като един малък индивидуален образ, една малка част от цялата мозайка. Сега, ако се вгледате достатъчно внимателно, две различни завършени мозайки могат да съдържат малки парченца, които са абсолютно еднакви, но са част от две напълно различни завършени мозайки (този момент е илюстриран с примера за Меркурий в Стрелец по-горе). Въпреки че мозайките съдържат сходни парченца, крайните продукти не си приличат. Така че това, което казваме тук, е обратното на онази стара поговорка: “Не съди за книгата по корицата”.  Обратното е “Не съди за книгата по една страница вътре”.  Работата на астролога е да вземе всички частици от прозрението в рождената карта и да ги синтезира в едно цяло. Това, което се получава, е невероятно точен портрет на индивида.
 

Тълкуване на планетите в знаците

Разгледайте рождената карта и обърнете внимание на това в кой знак и дом се намира всяка планета. (Проверете тук, ако имате нужда от помощ, за да запомните какво означават символите/глифите.) Тук има удобен работен лист за разпечатване, който ще ви помогне да следите информацията за рождената си карта. Също така обърнете внимание на знака на Асцендента (изгряващ знак) и на това кой дом заема управителят на Асцендента.
 
Сега можете да потърсите “Тълкуване на картата” за всяка от вашите планети и изгряващ знак. Интерпретациите на диаграмата на свързаната страница са само общи значения на това, което представлява всеки елемент. Когато придобиете представа за основната енергия на всяка планета и за качествата на всеки знак, можете да добавите собствена представа.
 
Зодиакалният знак ще покаже как се проявява планетата. По-рано оприличихме знаците на “витражи”, през които се изразява планетата. Вижте дали тази аналогия ще ви помогне: представете си изречение, в което има “глагол” и “наречие”. Планетата е “глаголът”, а зодиакалният знак е “наречието”. Например Луната (чувствам, подхранвам, реагирам) в знака Козирог (резервирано, студено) означава човек, който подхранва по студен и резервиран начин или има проблеми с изразяването на емоциите. Това не е щастливо разположение на Луната, но не забравяйте: има и още нещо… останалата част от картата. (Вижте какво означава всяка планета в Урок 5: Планетите. Вижте какво означава всеки зодиакален знак в Урок 8: Зодиакални знаци)
 

Включване на астрологичните домове

Другото нещо, което трябва да запомните, е, че планетата в знака ще се фокусира върху дома. Това означава, че дейността, обозначена от планетата, ще се извършва в сферата на живота ви, определена от Дома, в който попада тази планета. (Помнете, че всеки дом представлява сфера от живота – т.е. работа, дом, приятелства и т.н.) Планетата е “какво”, знакът е “как” се прави това “какво”, а домът е “къде” се случва.
 
Ето едно удобно напомняне, което можете да използвате, когато тълкувате наталната си карта:
 

Планети = Какво?

Знаци = Как?

Домове = Къде?

 

Още по-подробно обяснение:

 

Планети = “Какво?” = енергия, какво правите

Знаци = “Как?” =  начина, по който го правите

Домове = “Къде?” = в коя област на живота ви

 
Пример за това, защо е толкова важно да се вземе предвид Камарата на представителите:
 
Да речем, че човек има Сатурн в Козирог в 7-и дом, което може да се прояви като резервирано отношение (Козирог) в любовните отношения (7-и дом). След това да кажем, че същото лице има Венера в Стрелец в 11-и дом. Този човек ще бъде приятелски настроен и общителен (Стрелец) в социални ситуации и групи (11-и дом), но неемоционален и дистанциран (макар и надежден) в любовните отношения (Сатурн в Козирог в 7-и дом). (Астрологията е мощен инструмент за разбиране на тези привидно противоречиви тенденции, които всички ние имаме. Рождената карта казва всичко. С време и търпение ще успеете да разчетете всички тези подробности от рождената карта)
 

Управители на домове (знаци на върха)

Друго влияние върху всеки дом (във всеки отдел на живота) оказва управляващата планета на дома. Управляващата планета на всеки дом в рождената ви карта е планетата, която управлява знака на куспидата. Например, ако имате Козирог на куспидата на 7-ия дом, тогава Сатурн е управител на вашия 7-и дом, защото Сатурн управлява Козирога. Резултатът е, че Сатурн ще оказва влияние върху делата на вашия седми дом, независимо от това в кой дом всъщност пребивава. (Ето таблица на управителите на знаците). Знакът на куспидата на всеки дом показва отношението на човека към въпросите на този дом, докато планетите в дома показват действителните обстоятелства. Например Козирог на куспидата на 7-и дом означава резервирано или предпазливо отношение към създаването на партньорства. От друга страна, Сатурн в седми дом може да означава реални проблеми в партньорството и брака. Това са фини разлики, които ще усъвършенстват тълкуванията ви при разчитането на рождената карта.
 
И така, един дом се влияе от всички планети, които се намират в него, но също и от управителя на дома. В повечето случаи управителят се намира в друг дом. Много пъти благата на Дома ще бъдат използвани за предимство в Дома, където всъщност пребивава планетарният управител. Например, да кажем, че имате Козирог на куспидата на 7-и дом, а Сатурн (управителят на Козирог) е във 2-и дом. Много е възможно да изберете да се ожените (7-и дом) заради парите (управител във 2-и дом). Последното твърдение ни води към следващата ни точка – една дума за предпазливост.
 

Предупреждение

Небесната конфигурация, която се е състояла в момента на раждането ви, е мощен показател за вашите мотивации, подбуди, предпочитания и психологически състав, но не определя съдбата ви. Тя показва потенциала, с който сте се родили, но какво ще направите с този потенциал, зависи от вас.
 
Някои астролози погрешно тълкуват рождените карти, като обявяват резултатите от влеченията или външните обстоятелства. Те обявяват неща, които трябва да се случат окончателно.  Но правилният начин за тълкуване на рождената карта е да се декларират влеченията, силните и слабите страни, предпочитанията, потребностите, тенденциите и т.н. Астрологията разкрива вътрешния ни психологически строеж. Резултатите трябва да бъдат проявени от самия човек. Например по-горе беше споменато, че ако Козирог управлява вашия 7-и дом, а Сатурн е във 2-и дом, тогава може да се ожените заради пари.  Но правилният начин да прочетете този пример е да заявите, че “имате нужда от сигурност във взаимоотношенията си. Имате нужда от сигурност, но това не означава непременно, че ще се ожените за пари. Много е възможно да изберете да се ожените за бедняк заради истинската любов. Но бъдете сигурни, че нуждата ви от материална сигурност във взаимоотношенията (както е показано в рождената ви карта) ще продължи да съществува като досадно чувство, от което няма да се отървете лесно”.
 
Рождената карта никога не лъже. Проблемът е, когато наталната карта се чете неправилно. Помнете, че вместо да давате предопределени прогнози, ще бъде по-точно да обясните потенциала. Хората избират какво да правят с потенциала си. Както пише Хенли,
 
Аз съм господар на съдбата си: Аз съм капитанът на душата си.”
 
Наталната карта е картата на човека.
 
Ето още един пример, взет от историята. Древните астролози, преди психологията да стане популярна, са тълкували картите по по-фаталистичен начин. Ако сте Риби, те са казвали, че в крайна сметка ще живеете в бедност (стереотипът за “гладуващия художник”), защото сте “слабак”. Съвременните астролози разбират по-дълбоките психологически подбуди и потребности, които са представени от планетите и знаците. В днешно време разбираме, че Рибите имат нужда да надхвърлят земното и макар да са много артистични, не им е съдено да живеят в бедност. Рибите просто не отдават приоритет на парите или материалите. Той може да бъде беден, а може и да е богат. Така или иначе, Рибите ще дадат приоритет на нематериалното пред материалното – ето как го тълкуваме днес. Тълкуването се измества от предопределена съдба (бедност) към психологически стремеж (потребност от артистична/духовна трансцендентност), който може да доведе до всякаква обстоятелствена съдба.
 

Запомняне на аспектите

Не забравяйте аспектите. Ако се опитате да направите тълкуване, без да вземете предвид аспектите, ще сгрешите. Тълкуванията за всяка планета в знак и дом трябва да се променят в зависимост от естеството на аспектите. Аспектите могат да смекчат нещата и да внесат лекота в иначе проблемни планетни разположения или да внесат конфликт в иначе приятни планетни разположения. Аспектите стимулират планетите.
 
Всяка планета има както лесни, така и трудни (или положителни и отрицателни) проявления. Например енергията на Слънцето може да се изразява в щедро изливане на себе си и творчество или в горделива арогантност и прекомерно желание да бъдеш специален. Аспектите на други планети показват дали енергията ще се изразява лесно и положително (ако получава трина и секстил), или с борба и конфликти (ако получава квадратура или опозиция). Отново, тълкуването на рождената карта без отчитане на аспектите е неправилно или поне непълно. (Вижте Урок 9: Аспекти в астрологията)
 

Най-важните аспекти, които трябва да се търсят:

Обърнете незабавно внимание на съвпаденията с който и да е от четирите ъгъла (това означава съвпадения с Асцендент, М.К., Десцендент, И.К.). Когато дадена планета прави съвпад с някой от ъглите, влиянието на тази планета може да бъде най-силното влияние в картата. Човекът ще се идентифицира много силно с чертите на тази планета. Това е обяснено подробно в: Значението на планета в съвпад с един от вашите ъгли.
 
Обърнете внимание и на съвпаденията, които външните планети (Уран, Нептун и Плутон) правят с вътрешните планети (Слънце, Луна, Меркурий, Венера и Марс). Тези съвпадения ще променят драстично тълкуването на вътрешната планета, като добавят нейни собствени качества. Съединението от Уран добавя бунтарство и новаторство; съединението от Нептун добавя объркване или тъга и/или вдъхновение и магия, а съединението от Плутон добавя сила, но може да бъде малко страшно.
 
Например човек със Слънце в Лъв, който има аспект на Плутон със Слънцето си, ще бъде много плутонски настроен. Този човек ще бъде един от най-мълчаливите и потайни Лъвове изобщо.
 

Баланс на елементите и качествата

Друго нещо, което трябва да се отбележи, е балансът на елементите и качествата в картата. Ако се чувствате претоварени от цялата тази нова информация, тогава просто трябва да опитате първо тази стъпка. Това е най-лесното тълкуване, което може да се получи от наталната карта, дори за неопитни хора. Ето как се прави:
 
Обърнете внимание на елемента на знака на всяка планета, както и на този на асцендента и на средното небе. Този работен лист за разпечатване ще ви помогне. След това просто пребройте колко от тях са огън, въздух, земя и вода. Отчитайте елемента на Слънцето и Луната по 2, защото те имат толкова силно влияние. Често срещано е да имате комбинация от елементи, например 3 или 4 от всеки. Ако обаче откриете дисбаланс, например 5 или повече от даден елемент или от 0 до 1 от даден елемент, това ще каже нещо за цялостния темперамент на индивида. Пет или повече от един елемент ще го превърнат в “преобладаващ елемент” в индивида. Интересно е да се отбележи, че преобладаващият елемент може да се различава от този на Слънчевия знак. В този случай човекът ще се държи още по-малко като своя Слънчев знак – още една причина, поради която не можем да определяме човека само по неговия Слънчев знак. Ако в картата напълно липсва даден елемент или ако има само една планета в даден елемент, той ще се счита за “най-слабия елемент”. “Общите тълкувания” на следващата страница ще включват тълкувания за преобладаващите и най-слабите елементи.
 
Същият метод се използва, за да се събере балансът на качествата (кардинални, фиксирани, променливи) на всяка планета, асцендент и мидерен небосвод. Това дава само едва доловима информация, освен ако не откриете голям дисбаланс, например пълна липса на едно качество или 6 или повече от едно качество.
КЪМ ПРЕДИШНИЯ УРОК КЪМ началото

Съдържание на курса

 

Урок 1: Основи на астрологията

Кратко въведение и обяснение на основната терминология


Урок 2: Символи в астрологията

Най-често срещаните астрологични символи, глифове, знаци и тяхното значение.


Урок 3: Рождена Карта

Описание на частите на рожденното колело, тяхната важност и значение


Урок 4: Астрологични домове

Въведение в различните астрологични домове


Урок 5: Планетите в Астрологията

Значението на планетите в Астрологията


Урок 6: Какво са Асценденти?

Какви са изгряващите знаци и каква е тяхната роля?


Урок 7: Елементи и Полярности

Какво представляват зодиакалните елементи, качества и полярности?


Урок 8: Зодиакални Знаци

Въведение в зодиакалните знаци и символи


Урок 9: Аспекти и Сфери

Информация за напреднали астролози


Урок 10: Разчитане на Вашата рождена карта

Научете се как да разчитате своята рождена карта


За късмет, сподели с приятел: