Елементи Качества Полярности – Урок 7

Дванадесетте зодиакални знака се класифицират по три различни начина: елементи, качества и полярности. Тези три класификации по същество определят зодиакалните знаци. Само като знаете елемента, качеството и полярността, ще можете да опишете основните черти на всеки зодиакален знак, без всъщност да сте научили знака. Това наистина е много важен урок.
 
Ние Смятаме, че това е единственият най-важен урок за зодиака. Елементите, качествата и полярностите са фундаменталната, основна същност на всеки зодиакален знак. Научете ги!
 

Зодиакални елементи

Елементът на даден зодиакален знак разкрива основния темперамент на знака. Елементът на вашето Слънце, Луна или изгряващ знак са от съществено значение, но най-важно е цялостното разпределение на елементите в картата ви. Наличието на повече от 4 планети в даден елемент ще окаже влияние върху поведението ви, дори ако този елемент не съответства на вашия Слънчев знак. Изобилието (5 или повече) или липсата (0-2) на даден елемент оказват голямо влияние върху темперамента ви. Вижте Баланс на елементите.
 
Съществуват четири зодиакални елемента, като към всяка група елементи принадлежат по три зодиакални знака. Елементите се наричат взаимозаменяемо “тройки”; това е така, защото има по три (тройни) знака на елемент. Четирите елемента са: Огън, Земя, Въздух и Вода.
 

Зодиакален елемент Огън

Огнените знаци са Овен, Лъв и Стрелец. Огнените знаци реагират на енергията много бързо. Те предпочитат действието. Готови са да тръгнат, да поемат риск, да започнат бизнес, да отидат на пътешествие и т.н. Те са уверени, идеалистични, интензивни и подхождат към живота с хъс и ентусиазъм. Тук има енергия за завладяване, ръководене и пътуване във физически и умствен план. Овенът трябва да действа, Лъвът трябва да води грандиозно, а Стрелецът изследва непознати места и идеи.
 
Положителни ключови думи: екстровертен, енергичен, ентусиазиран, вдъхновяващ, визионер, с висок дух, прост и прям, физически активен, драматичен, смел, топъл.
 
Отрицателни ключови думи: прекалено активен до степен на прегаряне, неспокоен, нетърпелив, егоистичен, безчувствен, своенравен, прибързан, без перспектива, необмислен, импулсивен, безразсъден, екстравагантен, див.
 

Зодиакален елемент Земя

Земните знаци са Телец, Дева и Козирог. Земните знаци са по-предпазливи в подхода си. Те са по-практични, реалистични и се нуждаят от солидна опора, преди да продължат напред. Телецът ще забие пети в земята и наистина ще обмисли нещата. Девата ще анализира. Козирогът ще се изкачи, но ще го направи внимателно, като първо ще се нуждае от визия, план, организирана структура, преди да започне изкачването. Земните знаци са надеждни, задълбочени и солидни.
 
Земните знаци се стремят да се ангажират с физическия свят и да го овладеят чрез ефективна организация. Земните знаци търсят икономическа сигурност, уважение и престиж и работят усилено за това.
 
Положителни ключови думи: практичен, ефективен, организиран, реалист, търпелив, самодисциплиниран, трудолюбив, продуктивен, издръжлив, упорит, надежден, стабилен, здрав разум.
 
Отрицателни ключови думи: бавен, твърдоглав, лишен от визия, без въображение, дребнав, прекалено конвенционален, тесногръд, упорит, устойчив на промени, събирателен, ултраконсервативен.
 

Зодиакален елемент въздух

Въздушните знаци са Близнаци, Везни и Водолей. Въздушните знаци подхождат умствено към енергията; те са мислители. Те са социални, винаги са готови за нова връзка или приятелство. Те обичат да учат, но лесно се отегчават. Близнаците имат голямо интелектуално любопитство, но твърде много личности. Везните са ориентирани към партньорство, но не по емоционален начин. Водолеят е популярен сред приятелите и е неудържим, когато има кауза, която да отстоява. Въздушните знаци се интересуват от идеи и хора. Те са комуникативни, трябва да споделят информация, да взаимодействат с другите и да влияят на обществото.
 
Положителни ключови думи: изразителен, обективен, умствено ясен, отделен, способен на прозорливост, разбиране, социално умел и адаптивен, кооперативен, относителен.
 
Отрицателни ключови думи: неемоционален, лишен от съчувствие, непрактичен, откъснат от тялото и физическия свят, свръхприспособим, абстрактен, свенлив и лекомислен, хиперактивен.
 

Зодиакален елемент вода

Водните знаци реагират на енергията почти несъзнателно. Те са дълбоко емоционални. Ракът е мотивиран да се грижи и да бъде обгрижван. Скорпионът има интензивно зрение, никога не се колебае, гледа право напред с лазерен фокус. Рибите са най-сложни за описване. Енергията на Рибите е като на хамелеон, поглъщайки заобикалящата ги среда.
 
Положителни ключови думи: дълбоко емоционален, симпатичен, съпричастен, грижовен, спокоен и мирен, чувствителен, състрадателен, с въображение, интуитивен, психически осъзнат.
 
Отрицателни ключови думи: емоционално несигурен и неустойчив, срамежлив, плах, без увереност, свръхчувствителен, лесно се влияе и манипулира, затворен, необщителен, отмъстителен и злопаметен, приема всичко лично, мрачен и депресиран.
 

Качества на зодиите

Качествата, наричани още “режими” или “модалности”, показват как хората реагират на дразнители и особено как действат под напрежение. Те показват как знаците изразяват своята стихия, т.е. начина на поведение, който използват, за да изразят нуждите на стихията. Съществуват три качества: Кардинални, фиксирани и променливи. Наричат се още “четворни качества”, защото в една група има по 4 знака. За да научите как да изчислите баланса на качествата в рождената карта, вижте Баланс на качествата.
 

Кардинални знаци

Кардиналните знаци са най-настъпателни, най-заинтересовани да инициират промени. Техният начин на действие е да започват нови неща. Те лесно започват работа и реагират добре на нови идеи. Те са самостоятелни инициатори. Кризата ги мотивира. Те постигат контрол, като остават една крачка пред всички останали. Овенът се стреми към лидерство и контрол като цяло, Ракът контролира емоциите, дома и семейството; Везните се опитват да контролират партньорствата; Козирогът контролира, използва и експлоатира материалната среда. При кардиналните знаци нещата винаги се случват. Обикновено това е така, защото те правят началото. Четирите кардинални знака се намират в първия месец на всеки сезон.
 

Фиксирани знаци

Фиксираните знаци са най-стабилните и самостоятелни. Техният начин на действие е един вид пасивен, но същевременно решителен, непоколебим и дори упорит. Тяхната сила е в последователността и лоялността им. Те довеждат нещата докрай, като управляват и поддържат започнатото от кардиналните знаци. В моменти на промяна те могат да започнат да отричат. Те са много устойчиви на промени и имат нужда от време, за да се подготвят. Те са склонни да закъсняват: Телецът е просто бавен; Скорпионът използва закъснението като фина борба за власт; Лъвът обича да се появява на сцената; Водолеят иска нещата да се случват при негови собствени условия. Закъсняват, но веднъж дошли, остават завинаги. Четирите неподвижни знака са в средата на месеца на всеки сезон.
 

Променливи знаци

Променливите знаци са най-нестабилни и най-отворени към влиянието на околната среда. Техният начин на действие е да правят преход от старото към новото, като отварят пътя на Кардиналните знаци да започнат нов цикъл. Те са безкрайно гъвкави и толерантни. За тях е естествено лесно да се отпуснат. Докато Кардиналните знаци започват нови неща, а Фиксираните знаци поддържат нещата, Мутабилната енергия разхлабва структурите и ги адаптира към нови и променящи се условия. С тази територия идват и умствените тревоги. Мутабилните знаци имат много неща, които се случват в главите им, а не в осезаема форма. Много от тях реагират, като правят списъци. Някои страдат от негативно психическо напрежение, включващо страх, параноя и пристъпи на паника. Предвиждайки негативни резултати, те наистина страдат по време на процеса на тревожност. Но високата им адаптивност винаги ги преборва. Близнаците са променливи в идеите си; Девата е доминирана от околната среда; Стрелецът има непрекъснато променящ се поглед върху възможностите на живота; Рибите се приспособяват повърхностно към околната среда (като хамелеон) и я отразяват като огледало. Понякога те правят толкова големи компромиси, че жертват собствените си интереси. Четирите променливи знака се намират в последния месец на всеки сезон.
 
Между елементите, качествата и знаците има само една комбинация от всеки от тях, което прави всеки зодиакален знак уникален. Например има само 1 огнен кардинален знак, само 1 земен кардинален знак, само 1 въздушен кардинален знак и т.н. Можете да разберете природата на всеки знак, като разгледате тези енергийни комбинации.

Таблица на зодиакалните елементи и качества

 

Огън

Земя

Въздух

Вода

Кардинални

Овен Козирог Везни Рак

Фиксирани

Лъв Телец Водолей Скорпион

Променливи

Стрелец Дева Близнаци Риби

 

Зодиакални полярности

Двете полярности понякога се наричат мъжка/женска, положителна/отрицателна или ян/ин. Съвременните астролози предпочитат да наричат полярностите активна/рецептивна. Този тип дуалност е най-ранната форма на класификация. Шест от зодиакалните знаци са с ян енергия, която е известна още като “мъжка” енергия. Шестте ян знака са: Овен, Лъв, Стрелец, Близнаци, Везни и Водолей. Това са огнените и въздушните знаци. Тези знаци са по-скоро активни и напористи, отколкото възприемчиви.
 
Останалите шест знака са с ин енергията, която е известна още като “женска” енергия. Шестте ин знака са Телец, Дева, Козирог, Рак, Скорпион и Риби. Това са земните и водните знаци. Тези знаци са по-скоро възприемчиви и реактивни, отколкото активни.
 
Като цяло знаците от една и съща полярност могат да разбират характерите си, докато знаците от противоположни полярности трудно се виждат очи в очи. Въздухът подхранва Огъня и му дава сили; Земята се нуждае от Вода за живот. Когато говорим за съвместимост, знаците Въздух и Огън (ян) си подхождат, докато знаците Земя и Вода (ин) си подхождат.
 
Ето ключови думи, които помагат да се опишат двете противоположни енергии ин/ян.
 

Ян

Ин

директен 
изходящ
екстровертен
даващ
активен
мъжки (традиционно)
позитивен (традиционно) индиректен)
индиректен
интровертен
затворен
приемащ/рецептивен
реактивен
жени (традиционно)
негативни (традиционно)

Обобщение

Таблица на зодиакалните елементи, качества и полярности

Знак

Елемент

Качество

Полярност

Овен Огън Кардинален Ян (+)
Телец Земя Фиксиран Ян (-)
Близнаци Въздух Променлив Ян(+)
Рак Вода Кардинален Ян (-)
Лъв Огън Фиксиран Ян (+)
Дева Земя Променлив Ян (-)
Везни Въздух Кардинален Ян (+)
Скорпион Вода Фиксиран Ян (-)
Стрелец Огън Променлив Ян (+)
Козирог Земя Кардинален Ян (-)
Водолей Въздух Фиксиран Ян (+)
Риби Вода Променлив Ян (-)
КЪМ ПРЕДИШНИЯ УРОК КЪМ СЛЕДВАЩИЯ УРОК

Съдържание на курса

 

Урок 1: Основи на астрологията

Кратко въведение и обяснение на основната терминология


Урок 2: Символи в астрологията

Най-често срещаните астрологични символи, глифове, знаци и тяхното значение.


Урок 3: Рождена Карта

Описание на частите на рожденното колело, тяхната важност и значение


Урок 4: Астрологични домове

Въведение в различните астрологични домове


Урок 5: Планетите в Астрологията

Значението на планетите в Астрологията


Урок 6: Какво са Асценденти?

Какви са изгряващите знаци и каква е тяхната роля?


Урок 7: Елементи и Полярности

Какво представляват зодиакалните елементи, качества и полярности?


Урок 8: Зодиакални Знаци

Въведение в зодиакалните знаци и символи


Урок 9: Аспекти и Сфери

Информация за напреднали астролози


Урок 10: Разчитане на Вашата рождена карта

Научете се как да разчитате своята рождена карта


За късмет, сподели с приятел: