CBD

Астрологични Домове – Урок 4

12-те дома на астрологията са разположени върху кръгова карта или колело. Не бъркайте колелото на домовете със зодиакалното колело. Това са две различни колела.
  • Зодиакалното колело се основава на видимото годишно завъртане на Слънцето около нашата Земя по еклиптиката.
  • Колелото на домовете се основава на 24-часовото въртене на Земята около собствената ? ос.
Двете колела се съединяват в точки, получени чрез изчисления, включващи точното време на раждане и астрономическите координати на раждането ви. След това планетите се описват по два начина: като намиращи се в зодиакален знак и като намиращи се в дом.
 
Например двама души могат да имат слънчевия знак Везни, но при единия Слънцето във Везни може да е в 12-и дом, а при другия – в 1-и дом. Това може да доведе до два много различни типа хора.
 
(Още една причина, поради която популярните дневни хороскопи със слънчеви знаци са куп глупости: те са написани, като се предполага, че всеки има Слънце в 1-ви дом.)
 
Дванадесетте астрологични дома са символ на всички отдели, които изграждат човешкия живот. Планетите и зодиакалните знаци ще се проявят най-силно в сферата на живота, представена от дома, в който попадат във вашата карта (а също и в дома, който управляват; повече за управлението на домовете по-долу).
 
Помнете, че домовете не са “енергии” като елементите или планетите, нито пък оцветяват изразяването на енергиите, както правят зодиакалните знаци. Къщите са мястото, където тези енергии могат да се проявят най-вече. Домовете са полетата на преживяванията, а не самите преживявания.
 
Обърнете внимание как подредбата на домовете следва пътя на развитие на човешкия живот – от първоначалния импулс на индивидуалното съществуване (1-ви дом), през научаването на това кое е “мое” и как да използваме това, което притежаваме (2-ри дом), до научаването как да общуваме в рамките на ограниченията, поставени от заобикалящата ни среда (3-ти дом), и т.н. Следващите описания на домовете са кратки и актуални, насочени към начинаещите.
 
Най-важните домове са 1-ви, 4-ти, 7-ми и 10-ти. Те се наричат “ъглови домове”, защото техните куспиди съвпадат с 4-те специални ъгъла: асцендент, И.К., десцендент и М.К.. Планетите в ъгловите домове ще ви влияят най-силно.
 

1-ви астрологичен дом

Първи дом е домът на Аз-а. Той включва самоосъзнаването, физическото тяло, личността, външния вид, личните възгледи за живота, самоидентификацията, образа, ранната среда и началото; как инициираме, как сме импулсивни. Всички планети в този дом ще окажат голямо влияние върху личността ви и начина, по който другите ви възприемат.
 

2-ри астрологичен дом

Вторият дом се отнася до собствените ви пари и притежания, това, което цените, скритите ви таланти, чувството за собствена стойност, самооценката (как оценявате себе си, вместо да описвате личността си, както в 1-ви дом). Притежанията включват всичко, което човек притежава (с изключение на къщата/дома, който се управлява от 4-ти дом): автомобили, мебели, дрехи, движимо имущество, инвестиции и ценни книжа и т.н. 2-ри дом определя начина, по който печелите и харчите собствените си пари (за разлика от чуждите пари в 8-ми дом), отношението ви към богатството и материалните блага, както и потенциала ви за натрупването им/им.
 

3-ти астрологичен дом

Третият дом е домът на общуването, който в последствие включва непосредственото обкръжение: братя и сестри, съседи, кратки пътувания и всички видове транспорт. Третият дом включва също интелекта, нисшия ум (детайли и малки частици информация, за разлика от висшия ум в 9-и дом), моделите на мислене и ранното образование (преди колежа). Комуникацията включва съобщения, доставки, клюки, телефонни обаждания, посещения, четене и писане.
 

4-ти астрологичен дом

Четвъртият дом се отнася до дома и всичко, свързано с него (както дома от детството, така и настоящия дом): семейството, земята, личните основи (вътрешната емоционална сигурност), вашите корени. Астролозите са разделени по въпроса дали този дом се свързва с майката или бащата на човека. Това, което е ясно, е, че възпитанието на човека е свързано с този дом.
 
На по-дълбоко ниво четвъртият дом е основата на съзнанието или центърът на нашето конкретно съществуване. Вижте как куспидата на 4-и дом е И.С., най-ниската точка в картата, представител на нещата под повърхността на Земята. Поради това се смята, че 4-ти дом управлява условията в края на живота и гробовете. Като корен или основа на истинската ви същност, 4-ти дом управлява мястото, където отивате, когато “умрете”, но също и мястото, откъдето сте дошли. За тези, които вярват в прераждането, четвърти дом ще даде насоки за кармичния ви урок за този живот. Той показва какъв кармичен багаж сте донесли със себе си в този живот. Дори и да не вярвате в прераждането, вероятно ще бъдете изненадани от това, което ще откриете в 4-и дом, защото то може да раздвижи душата ви.
 
Всички планети в 4-ти дом влияят на домашния ви живот, на емоциите ви, на подсъзнанието ви и вероятно на отношенията ви с родителите ви.

5-ти астрологичен дом

Петият дом се отнася до децата, творчеството и търсенето на удоволствие. Това включва лични интереси, любовни афери, спорт, хобита, спекулации, поемане на рискове, преподаване, драма, творческо себеизразяване, дадени любови, хазарт. Петият дом е свързан с това да бъдете себе си и да се наслаждавате на това.
 
Романтиката, запознанствата, любовните афери и сексуалните отношения се управляват от този 5-и дом, но бракът е отреден за 7-и дом. Защо? Защото до неотдавна бракът не се е сключвал за удоволствие, за любов, нито за лична удовлетвореност. Бракът едва ли се е сключвал дори по желание, а по-скоро с цел отглеждане на деца, които да съхранят ценностите на определена култура или религия. И тези бракове най-често са били уредени според класовото и финансовото положение – партньорство, което подхожда на седми дом.
 
В днешно време е обичайно да се сключва брак по любов. За да избегнете объркване, запомнете: сърдечните дела са в 5-и дом, но партньорствата за сътрудничество са в сферата на 7-и дом.
 

6-ти астрологичен дом

Шестият дом се отнася до ежедневната работа, службата, диетата, здравето и физическите болести, физическата работоспособност, служителите. Това включва доброволен труд, работа в държавната администрация, грижи и светски ежедневни задачи. Шестият дом наистина включва качеството на вашата работа, качеството на работата, която извършвате, за разлика от действителната кариера (кариерата е представена от 10-ти дом). Ежедневните светски задачи включват личната хигиена и начина ни на реагиране при ежедневни кризи.
 

7-и астрологичен дом

Седмият дом понякога се нарича дом на брака, но той обхваща всички взаимоотношения “едно към едно”: брак, бизнес партньорство, договори, отношения на сътрудничество, а също и развод, раздяла, кавги, открити врагове и съдебни дела.
 
Разликата между любовните връзки от 5-ия дом и любовните връзки от 7-ия дом е, че 7-ият дом се отнася до по-трайно обвързващи отношения, докато 5-ият дом се отнася до връзки, които могат да бъдат временни. Когато аферата от 5-и дом прерасне в сериозна връзка, можем да кажем, че връзката е “преминала в 7-и дом”.
 
Връзките в 7-и дом са свързани със сътрудничество и споделяне и обикновено служат на някаква функционална цел в по-голямата социална общност (напр. брак). Това е различно от любовната връзка в 5-и дом, чиято единствена квалификация е “пеперуди в стомаха”.
 
Седми дом включва начина, по който се отнасяте към най-близките си хора. Планетите в този дом ще повлияят на начина ви на общуване. Те също така дават насоки за проблемите, които възникват във взаимоотношенията ви.
 

8-ми астрологичен дом

Най-просто казано, 8-ми дом е полярната противоположност на 2-ри дом. Докато 2-ри дом управлява индивидуалните ви притежания, 8-и дом управлява това, което притежава една връзка (общите финанси).
 
8-ми дом е един от най-неправилно разбираните домове. Това вероятно се дължи на факта, че нещата, представени от 8-ми дом, сякаш нямат нищо общо помежду си или пък изглеждат негативни. Този дом управлява смъртта, регенерацията, данъците, наследствата, завещанията и наследствата, секса (действителния сексуален акт), скритите окултни способности, съвместните средства, парите и имуществото на партньора ви, парите на съпруга/та, фалита, загубите, личните жертви, издръжката, ясновидството.
 
Положително е, че този дом е свързан с трансформацията и изцелението. Но трансформацията и изцелението изискват първо някакъв вид смърт, загуба или нараняване. Този дом управлява онези процеси и неща, чрез които се трансформираме и ставаме по-силни. Да, това включва и сексуалния акт.
 

9-ти астрологичен дом

Деветият дом се отнася до философията, религията, правото, обучението, висшето образование (за разлика от ранното образование от трети дом), етиката, морала, дългите пътувания, пътешествията, чуждите страни и интереси, духовните пориви, сънищата, виденията, висшия разум, идеите, разбирането и мъдростта, книгите, издателската дейност, церемониите и ритуалите. Това е Домът на големите мисли и идеите.
 
9-и дом “разбиране” е по-сложен от 3-и дом “знание”. Актът “познание” принадлежи на 3-ти дом, защото предполага просто пряк контакт на човека с нещо в неговата среда. Разбирането включва синтез на известни данни.
 
Докато 3-ти дом се отнася до нуждата на индивида да разбере близката си и лична среда, 9-ти дом е област, в която човек се стреми да открие значението на по-големи области на социалното съществуване, които не може да изпита пряко, но които умът му може да изследва чрез използването на аналогия, обобщение и абстракция. 3-ти и 9-ти дом символизират двете полярности на човешкия ум – конкретната и абстрактната.
 
В обобщение 9-и дом включва преживяванията, с които се сблъскваме, когато търсим смисъла на нещата. Всичко, което разширява полето ви на дейност или обхвата на ума ви – дълги пътувания, контакти с други култури, велики сънища и дори преживявания с гадатели.
 

10-ти астрологичен дом

Десетият дом е домът на статуса, честта, обществената власт, престижа, репутацията и професионалната кариера. В нашето общество това включва и финансов успех, но само доколкото той е свързан с обществената власт и престиж. Не става въпрос за придобиване на “материални неща”, както е във втори дом. Десети дом иска успех в името на честта и социалния статус.
 
Този дом включва социалните основи (за разлика от основите на личния дом в 4-и дом), признанието, личните постижения, социалните отговорности, чувството за дълг, авторитетите, политиците. Този дом обхваща най-публичните сфери на живота на човека и кариерата, в която израствате, за разлика от ежедневната работа и странните занимания, управлявани от 6-ти дом.
 
Както и при 4-ти дом, астролозите са разделени по въпроса дали 10-ти дом управлява майката или бащата на човека. Тези, които казват, че 4-ти дом управлява майката, казват, че 10-ти дом управлява бащата, и обратно. Това, което е ясно, е, че 4-ти дом управлява грижовния, домашен родител, докато 10-ти дом управлява публичния, фокусиран върху успеха родител (родителят, който “носи панталоните”).
 
Както и при другите ъглови домове, всички планети в този дом са много важни. Планетите в 10-ти дом, знакът на куспидата на 10-ти дом и управляващата го планета ще окажат голямо влияние върху кариерата ви и общата ви репутация в обществото.
 

11-ти астрологичен дом

Единадесети дом е домът на общността, големите групи и приятелите. Той се отнася до членството, надеждите, целите, амбициите, желанията, социалните групи, асоциациите, хуманитарните интереси. Отнася се и до самореализацията, свободата, законодателството и регулациите.
 

12-ти астрологичен дом

Това вероятно е най-неправилно разбраният дом от всички. Дванадесетият дом се отнася до подсъзнанието, скритата същност, която съществува извън физическото ни ежедневие. Това включва подсъзнанието, подсъзнателната памет, подсъзнателните модели на навици от миналото, психичните заболявания, кармичните дългове, самозаблудата, бягството, духовната реализация, ограниченията, разочарованието и в крайна сметка нашето самоунищожение.
 
На физическо, материално ниво 12-и дом включва неща, които ни отдалечават от ежедневието: институции (като болници, затвори, държавни служби), места за лишаване от свобода, тайни, тайни взаимоотношения, скрити врагове и саможертва в името на другите. Той се отнася и до скръбта, изпитанията, вдовството, скръбта, погребенията, изгнанието, уединението, подкупите, подривната дейност, убийството, самоубийството, отвличането и края.
 
За тези, които вярват, се смята, че 12-и дом се отнася и до колективното несъзнавано на цялото човечество.

“Естествени” домове на планетите и знаците

Всяка планета и всеки зодиакален знак са естествено свързани с дом, който в най-голяма степен съответства на нейния архетип. Тогава се казва, че планетата е “естественият управител” на този дом, или по-често се казва, че тя е “у дома” в този дом.
 
Асоциациите между домовете и планетите бяха коригирани с откриването на Уран, Нептун и Плутон. В следващата таблица са изброени настоящите управители на домове, заедно с традиционните управители. Традиционните управители все още се смятат за съуправители на този Дом (заедно с новата планета, която управлява Дома).
 
Забележка: в рождената ви карта управителите на домовете се определят от знаците, които се падат на куспидите на домовете ви. Въпреки това изброените тук естествени управители оказват неуловимо влияние.
 

Таблица на естествените управляващи планети на всеки дом

Дом Думи Зодия Естествен Владетел Традиционен Владетел
1ви Аз, живот, тяло Овен Марс  
2ри имущество, пари, материални обстоятелства, препитание Телец Венера  
3ти местно движение, кратки пътувания, комуникация, училище, братя и сестри Близнаци Меркурии  
4ти дом, семейство, корени, родител Рак Луна  
5ти
творчество, деца, романтика, развлечения
Лъв Слънце  
6ти здраве, служба, работа, рутина Дева Меркурии  
7ти партньори, брак, открити врагов Везни Венера  
8ти секс, смърт, наследство, чужди пари, загуба Скорпион Плутон Марс
9ти
пътуване, висше образование, религия, духовност, право
Стрелец Юпитер  
10ти кариера, обществено положение, доминиращ родител Козирог Сатурн  
11ти приятелства, асоциации, стремежи Водолей Уран Сатурн
12ти
скрити въпроси, несъзнавано, тайни отношения, тайни врагове, уединение
Риби Нептун Юпитер
Обърнете внимание: Качествата на зодиакалните знаци не съвпадат точно с тези на домовете, с които са свързани. Между качествата на зодиакалните знаци и домовете има фини разлики. Повече за зодиакалните знаци ще научите по-късно, но първо се запознайте със звездните играчи – планетите. Вижте Урок 5 – Планетите.
За късмет, сподели с приятел: