Какво е изгряващ знак/асцендент – Урок 6

 
Какво е изгряващ знак? Изгряващият знак се нарича взаимозаменяемо Асцендент. Той може да бъде разположен в наталната карта като знакът, върху който се пада куспидата на първи дом. Това е знакът, който се е намирал в точката на източния хоризонт, от гледна точка на рождените ви координати, в момента на вашето раждане. Той се издига по пътя на изгрева на Слънцето и променя градусите си на всеки няколко минути. Ето защо точният час и място на раждане са толкова важни за изготвянето на точен хороскоп. Изгряващият знак може да бъде различен за близнаци, родени само с няколко минути разлика. Освен това тази точка на Асцендента е предпоставка за изчисленията на останалите куспиди на домовете. Няколко минути разлика във времето променят цялата карта.
 
 
Изгряващият знак е като пряка връзка между нашата Земя и зодиакалния път. Това е зодиакалният знак, който е “изгрявал” над Земята в момента, в който сме поели първата си глътка въздух, точката на пресичане между колелото на личните домове и небесното зодиакално колело. Той представлява нашата поява в света. Изгряващият знак е образът, който проектираме, впечатлението, което правим на другите, начинът, по който действаме в света, и трайният ефект, който имаме върху околната среда. Изгряващият знак често се описва като публичната маска, която носим, тъй като обикновено така ни виждат хората, особено непознатите, които не познават дълбоката ни същност. Но всъщност изгряващият знак не е като маска, защото носенето на маска означава някакво ниво на фалш или скриване на себе си. Характеристиките на вашия изгряващ знак не са “фалшиво прикритие”, както би означавало маската. Тези характеристики са реална и истинска част от това, което сте, по-скоро като лице, отколкото като маска. Въпреки че лицето ви е повърхностно и външно, вие сте залепнали за него и не можете да го свалите! То е истинска част от вас, а не фалшива. И хората обикновено го възприемат по начин, по който вие самите не го възприемате.  Това е Изгряващ знак за вас – другите ви виждат като въплъщение на тези характеристики, въпреки че вие може да не се възприемате така.
 
Вашият Слънчев знак е истинската ви същност, но тя е като рамката на колата, която не се вижда толкова добре под вратите, броните и лъскавата боя. Изгряващият знак е начинът, по който хората ни възприемат, защото това е стилът, който използваме, за да вървим към удовлетворяване на нуждите на нашия Слънчев знак. Например човек със Слънце в Козирог е амбициозен, сдържан и се нуждае от ред. Но в съчетание със знак Стрелец-Изгряващ човекът ще изглежда безгрижен и неамбициозен, докато през цялото време ще работи усилено, за да постигне целите си, които са Козирог.
 
Склонни сме да се държим по-скоро като своя Изгряващ знак, когато сме заобиколени от непознати или в нови ситуации, като например интервюта за работа. Но все пак той е склонен да бъде нашият личен стил по всяко време. Личният стил обаче не представлява нашите най-дълбоки потребности (както Луната). Изследването на Изгряващия знак е най-добре да се използва като инструмент за разбиране на това защо хората се държат по начина, по който го правят. Смята се, че изгряващият знак описва и нашите физически характеристики – външния ни вид. Например Везните-Ризинг са красиви, Рибите-Ризинг имат мечтателен вид и малки крака, Телецът-Ризинг е набит с дебел врат и т.н. Смятаме, че в повечето случаи това е донякъде точно. Опитайте и вижте.
 
Изгряващият знак е изключително важен в наталната карта. Планетата, която управлява изгряващия знак, се счита за управител на картата (планетарните управители ще бъдат разгледани в следващ урок). На практика това означава, че всяка планета и знак в наталната ви карта са филтрирани през Изгряващия знак или са филтрирани през управляващата го планета. Ето най-буквалната причина, поради която виждаме хора от един и същ Слънчев знак, които се държат толкова различно. Очевидно е, че те имат различни изгряващи знаци.
 
Освен това хората с един и същ Изгряващ знак могат да имат и различни характери поради следното: тъй като Изгряващият знак не е толкова фундаментален, колкото нашият Слънчев знак, той е силно подложен на модифициращото влияние на аспектите. С други думи, нямате ясно описание на своя Изгряващ знак, докато не смесите енергиите на всички планети, аспектиращи Асцендента. Пример: Човек с изгряващ знак Лъв, но със Сатурн в съвпад с Асцендента, няма да бъде толкова бъбрив и изразителен, колкото типичния “изгряващ знак Лъв”.
 
Някои астролози смятат, че Изгряващият знак е начинът, по който светът ви принуждава да се държите. В някакъв момент от младостта си сте били принудени или научени да се държите като вашия Изгряващ знак. Можете да проследите Изгряващия знак до някой от вашите родители или основни възпитатели. В много случаи Изгряващият знак на детето ще съвпада с доминиращия знак на един от родителите.
КЪМ ПРЕДИШНИЯ УРОК КЪМ СЛЕДВАЩИЯ УРОК

Съдържание на курса

 

Урок 1: Основи на астрологията

Кратко въведение и обяснение на основната терминология


Урок 2: Символи в астрологията

Най-често срещаните астрологични символи, глифове, знаци и тяхното значение.


Урок 3: Рождена Карта

Описание на частите на рожденното колело, тяхната важност и значение


Урок 4: Астрологични домове

Въведение в различните астрологични домове


Урок 5: Планетите в Астрологията

Значението на планетите в Астрологията


Урок 6: Какво са Асценденти?

Какви са изгряващите знаци и каква е тяхната роля?


Урок 7: Елементи и Полярности

Какво представляват зодиакалните елементи, качества и полярности?


Урок 8: Зодиакални Знаци

Въведение в зодиакалните знаци и символи


Урок 9: Аспекти и Сфери

Информация за напреднали астролози


Урок 10: Разчитане на Вашата рождена карта

Научете се как да разчитате своята рождена карта


За късмет, сподели с приятел: