Планетите в Астрологията – Урок 5

Астрологията се състои в наблюдение на планетите. Това не означава, че планетите (или знаците) причиняват нещо. Това, което наблюдаваме, е синхрон – че нещата се случват в синхрон. Едно движение тече в цялото ни пространство, небето и Земята. Вместо да причиняват, планетите показват нещата, описвайки това, което вече се случва. Но за удобство астролозите използват фрази като: “вашата Венера ви кара да сте такава” или “неговият Марс го кара да се държи така”. Моля, обърнете внимание, че това е само за удобство при общуването. Астролозите знаят, че планетите не ни принуждават да правим каквото и да било, както часовникът ви в 17:00 часа не ви принуждава да спрете да работите. Но вие все пак спирате да работите, когато часовникът удари 17:00 ч., нали? И затова обръщате голямо внимание на този часовник, защото той ще ви покаже кога е време да се приберете от работа. Но часовникът никога не ви е принуждавал да напуснете работа, нито пък е подпечатвал съдбата ви. В крайна сметка вие решавате кога да напуснете работа. В това е красотата на синхроничността.
 
Както вече беше споменато, Слънцето и Луната са включени, когато казваме “планетите”. Астролозите правят това за удобство. Десетте планети в астрологията са: Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон[1]. (От нашата геоцентрична позиция Земята не е включена в списъка; въпреки това взаимодействието на Земята в схемата на нещата се обозначава с Асцендента). Преди XVIII в. обаче са били разпознати само първите седем планети (те са били възприемани с просто око): Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Отпреди повече от 2000 години се наблюдава, че седемте класически планети следят времето, обикаляйки стабилно по своите пътища. Може би затова числото седем е било символ на божество в древните култури. Седемте са наречени на гръцките богове, тъй като влиянието им се е смятало за такова. Седем бил броят на дните, избрани за седмица, като всеки ден заимствал името си от една от класическите планети. (Дните, съставящи нашия календарен месец, били определени въз основа на един пълен цикъл през 12-те зодиакални знака от Луната, откъдето идва думата “месец”).
 
Откриването на Уран, Нептун и Плутон съответства на революционни промени в нашия свят – от индустриалната революция и откриването на електричеството (Уран) до финансовия колапс и интереса към световно господство през 30-те години на ХХ век (Плутон). Понижаването на статута на Плутон до “планета джудже” не променя факта, че той е небесно тяло, което участва в непрекъснатия енергиен поток в нашия свят. Затова Плутон е включен тук като планета. (Астрологията наблюдава и няколко други астероида/планетоида, независимо от статута им на планети. Тялото е там, следователно то се брои.)
 
Всяка планета символизира различен компонент на живота, различен вид енергия. На психологически език можем да ги наречем “потребности” или “влечения”.
 

Слънцето

“Аз съм”
 
Най-добро качество: Владетелство
Най-лошо качество: Диктативност
 
Слънцето олицетворява вашето его, вътрешното ви аз, вашата същност, неизменната част от вас – спокойната, стабилна, дълбока и трайна сила, която се усеща във вас и ви позволява да упражнявате воля, да вземате решения и да направлявате всички останали части от живота си. Слънцето олицетворява вашата воля и неговият знак определя динамичното изразяване на волята, което се осъществява чрез дейността на другите планети в хороскопа. Не забравяйте, че слънчевият знак е само началото на вашия портрет. Мислете за хороскопа си като за ваша картина. Характеристиките на вашия Слънчев знак са първите широки щрихи, които художникът за първи път полага върху платното. Художникът очертава общата ви форма, плоскостите и ъглите на лицето ви, начина, по който държите тялото си. По същия начин слънчевият ви знак очертава основния ви характер, вашата същност. Интроспективни ли сте? Лесно ли се сприятелявате? Напомпани ли сте или обикновени, щедри ли сте или алчни? Как се справяте с отговорността? Силно напрегнати или лекомислени сте? Отговорите могат да бъдат намерени в проучване на позицията на вашето Слънце по знаци и домове, както и на всички аспекти спрямо него.
 

Луната

“Аз чувствам”
 
Най-добро качество: Адаптивност
Най-лошо качество: Непостоянство
 
Луната е също толкова важна, колкото и Слънцето във вашата рождена карта. Слънчевият знак е онази част от вас, която е видима за другите; това е, което другите виждат. Лунният знак е онази част от вас, която виждате вие. Луната представлява вашата емоционална природа и инстинктивни реакции – емоционални реакции, основани на минали преживявания и несъзнателни модели на навици, които сте развили. Тя обхваща всички малки повърхностни особености, настроения и промени, свързани с физическия живот, които са тревожни, мимолетни и променливи. Тя описва начина, по който се държите в случаи, в които не сте имали време да обмислите нещата, вашите незабавни емоционални реакции. Случвало ли ви се е да направите нещо, за което веднага да съжалявате и да си помислите: “Това не прилича на мен”. Възможно е това да са били качествата на вашия лунен знак. Знакът, в който се намира Луната, показва какво ви кара да се чувствате емоционално подхранени, сигурни и удовлетворени. Тъй като емоциите са толкова дълбоки, Лунният знак представлява най-голямата ви нужда. Той също така показва как се грижите за другите. През повечето време вашият лунен знак ще бъде видим само за тези, които живеят с вас, или за хората, които са ви много близки. В много отношения вашата лунна личност е тази, която държите скрита. Тя е вашата вътрешна същност, която изпитва омраза, ревност, страх и има фантазии, които често отричате дори пред себе си. От друга страна, това е вашата Лунна личност, която спонтанно изпитва и изразява радост и удоволствие. Това е онази част от вас, която се наслаждава на малките чувствености в живота. Луната в хороскопа ви модифицира вашия Слънчев знак; тя внася нови сили, различни мотивации и духовни елементи в характера на вашия Слънчев знак. Например човек с Близнаци-Слънце и Луна в Телец ще бъде по-надежден от Близнаци-Слънце с Луна във Водолей. Ето още една причина, поради която не можем да определяме човека само по неговия Слънчев знак.
 
Луната също е символ на плодородието и женствеността; нейният знак оцветява отношенията на човека с майката и с жените като цяло. В картата на един мъж той показва типа жена, с която той се чувства най-комфортно. Въпреки че знакът на Венера показва романтичните/еротичните предпочитания на мъжа към партньорките, знакът на Луната показва типа жена, която той би избрал за партньорка за цял живот (защото лунните “нужди” са по-силни от венерините “желания”).
 
Луната постоянно се променя от новолуние до пълнолуние и обратно. Положението на Луната в дома в наталната ви карта показва областта от живота, в която сте склонни да бъдете най-емоционални и в която често преживявате променящи се условия. Домът на Луната също така дава сведения за вида дейност, която се случва на домашната сцена.
 

Меркурий

“Аз мисля”
 
Най-добро качество: Изразяване
Най-лошо качество: Безпокойство
 
Меркурий е планетата на интелигентността и комуникацията. Той управлява нашите рационални и интелектуални способности, възприятието и разума, паметта, говоренето и писането. Меркурий отразява способността ви да събирате, подреждате и предавате знанията, които придобивате чрез преживяванията и сетивата си. Той отразява начина, по който виждате, чувате, разбирате и усвоявате информация. Меркурий е символ на детското любопитство, което стимулира желанието ви да знаете, както и на способността ви да анализирате и разсъждавате. Меркурий има отношение и към транспорта и кратките пътувания, както и към нервната система. Положителните проявления на Меркурий включват умна реч, красноречие, убедителност, успех в публичните изяви и остър, бърз ум. По-негативните прояви включват неспокойствие, склонност към критичност, саркастичност, спорове и хитрост. Бързото остроумие на Меркурий може бързо да се превърне в измама. Лъжата, измамата, мошеничеството, измамата и фалшификацията са примери за отрицателната сила на Меркурий. Знакът на Меркурий в хороскопа ви показва стила и предпочитанията ви за общуване и учене. Силен Меркурий в картата, без никакви негативни аспекти, показва блестящ ум.
 

Венера

“Аз обичам”
 
Най-добро качество: Привързаност
Най-лошо качество: Податливост (огъване твърде лесно, поемане на лесния път)
 
Венера е планетата на любовта, удоволствието и красотата. Тя представлява способността ви да изразявате привързаност и да се наслаждавате на красотата. Това включва и способността ви да привличате и оценявате нещата от света, независимо дали те са емоционални, физически/материални, умствени или духовни. Той определя типа хора, които привличате към себе си, въз основа на вашите социални ценности. Нещата, управлявани от Венера, включват: какъв вид сексапил притежавате, любовни афери, изкуства, красота и красиви неща, украшения, привързаност, социални привилегии, хармония и приятелство. Като планета на удоволствията, тя посочва към какви забавления сте привлечени и по какъв начин харчите парите си. Положението на Венера в рождената ви карта може да даде отговор на следните въпроси: Какви любовници привличате? Флиртувате ли? Намирате ли щастие в любовните си връзки, или често се разочаровате? Къде се крият творческите ви таланти? Знакът на Венера дава важна информация за начина, по който изразявате себе си в личните отношения, особено в любовта и брака. Той показва и отношението ви към парите, личните вещи, удобствата, социалните и естетическите ценности. Знакът на Венера разкрива и представата ви за “идеалната жена”. В картата на мъжа знакът на Венера показва типа жена, която го привлича. В женската карта знакът на Венера показва качествата, които тя използва, за да привлича любовници. Положението на Венера в дома показва вида на хората, с които установявате връзки – приятелски и романтични, както и къде е най-вероятно да намерите артистична изява.
 
Венера никога не се отдалечава от Слънцето. В хороскопа ви тя винаги се намира или в знака на Слънцето, или в един от двата знака, непосредствено предхождащи или следващи знака на Слънцето. Добре аспектираната Венера дарява с чар, дипломатичност и такт. Някои отрицателни прояви на Венера са самовнушението, ревността, завистта, похотта и, разбира се, изневярата.
 

Марс

“Аз действам”
 
Най-добро качество: Инициатива
Най-лошо качество: Суровост
 
Марс е точната противоположност на Венера. Докато Венера представлява женското начало, Марс е изцяло мъжко. Докато Венера е свързана с хармонията, Марс е конфликт, агресия и открита война. Марс е планетата на физическата енергия. Той управлява сексуалния ви нагон, силата и агресията ви. Свързан е с вашите желания и стремежи към емоционални, физически, умствени и духовни неща, които стимулират активността. Трябва да искате нещо, преди да протегнете ръка и да го вземете; Марс е разгорещената страст, която стои зад действието. Марс показва способността ви да превръщате идеите в действия. Знакът на Марс в хороскопа ви показва вашата жизненост, енергийно ниво и стил на действие. В картата на една жена знакът на Марс е един от факторите, подсказващи типа мъж, който тя привлича. В най-висшата си форма Марс представлява вашата отприщена енергия и човешката ви воля – инициативата. Контролираният Марс може да даде здравословна доза напористост и амбиция. В най-лошия си вариант марсовата енергия прави човека склонен към гняв, грубост и разрушително насилие, импулсивно поведение, опасност, борбеност и всякакъв вид жестокост. От вас зависи да използвате тази сила конструктивно.
 

Сатурн

“Аз постигам”
 
Най-добро качество: Система и организация
Най-лошо качество: Егоизъм
 
Астролозите в миналото са смятали Сатурн за “зъл” и злонамерен, което е означавало страшни нещастия и неволи, където и да се намира в картата. Когато Венера желае любов, Сатурн я отхвърля. Когато Юпитер обещава късмет, Сатурн го забавя. Когато Меркурий носи новини, Сатурн ги влошава, а когато Марс върви твърде силно или твърде бързо, Сатурн ще го разбие.  Но това не е непременно лошо. Сатурн се свързва с принципите на ограничението, рестрикциите, границите, безопасността, практичността, реалността, сериозността и структурите. Сатурн е законите, границите и ограниченията, определени от обществото или кармата. Съвременните астролози признават, че трудностите, породени от ограниченията на Сатурн, принуждават човека да продължи да се стреми към краен продукт, който макар и със закъснение, ще бъде солиден и с реална стойност.
 
Сатурн управлява амбициите, кариерата, властта, йерархията и конформните социални структури. Той се отнася до чувството за дълг, дисциплината и отговорността на човека, както и до неговата физическа и емоционална издръжливост по време на трудности. Сатурн е мрачен и студен, меланхоличен и сериозен. Чрез разположението си в картата ви той показва област от живота, в която може да изпитвате срам, за известно време. Това е областта, в която трябва да научите уроци. Но именно тук дисциплинираният ви труд ще доведе до истински заслужен, дълготраен успех. В най-добрия случай Сатурн дава организация и ред. В най-лошия случай енергията на Сатурн се проявява като егоизъм. Знакът на Сатурн също така дава насоки за вида работа, за която човек е подходящ, и за вида кариера, която вероятно ще преследва.
 

Уран

“Аз се развивам”
 
Най-добро качество: Оригиналност
Най-лошо качество: Бунт
 
Уран олицетворява несъзнателния стремеж да осъзнаете истинската си вътрешна индивидуалност (Слънцето). Подобно на мълния, Уран символизира внезапни прозрения, моменти на откровение и изблици на творчество. Енергията на Уран обикновено се описва като внезапност, революция, промяна, шок и разрушение. Подобно на мълнията, Уран прекъсва времето и разчупва нашите модели. Новите идеи навлизат в обичайните мисловни потоци, носейки иновативни решения на упорити проблеми. Това е вашата интуиция, която ви пробужда за един свят отвъд нашата социална структура. Уран налага внезапни промени, когато полезността на старото е отминала и нещо по-ново, по-висше и по-добро е готово да заеме мястото си. Уран обхваща технологиите и всички видове електронни устройства. Уран ускорява ума, като го кара да заобикаля логиката и да стига до заключения, прескачайки от А до Я, шокирайки хората. Уран търси алтернативи на общоприетите и приети форми. Вярна на себе си, планетата Уран се отличава от останалите планети, като обикаля по “страничната” си орбита.  Останалите планети обикалят като “въртящ се връх”, но Уран настоява да се търкаля настрани като топка. В най-добрия случай Уран насърчава оригиналността, гъвкавостта и независимостта. В най-лошия случай той насърчава ексцентричността, перверзията и бунтарството. Уран изисква свобода.
 

Нептун

“Аз мечтая”
 
Най-добро качество: Идеализъм
Най-лошо качество: Неяснота
 
Нептун олицетворява неосъзнатия стремеж да разтворите границите на егоцентризма си, за да се “изгубите” в други сфери на съществуване. Докато Уран навлиза в нашето измерение, за да позволи моментни проблясъци на прозрение в други сфери на съществуване, Нептун е тези други сфери. Нептун разтваря моделите на живота, за да научи нови значения в търсене на универсална мъдрост. Нептун олицетворява нещата, които не са съвсем такива, каквито изглеждат, илюзорните и нереалните. Той е планетата на възприемчивостта, въображението, облачността, объркването, заблудата, илюзията и нереалността. Нептун се свързва и с филмите, актьорската игра и състраданието. Нептун може да означава мистични видения на божествен създател или преживяване на първичния хаос преди сътворението (опасно е, че последното може да доведе човека до лудост). Нептун може да показва духовно изцеление и служба на другите или да се изгуби в мъглив свят на фантазии и мечти. Най-често Нептун показва объркване в дома, в който се намира в рождената ви карта. Негативно позициониран Нептун в рождената карта може да показва склонност към бягство от реалността. Домът и знакът ще покажат дали това става чрез променящи съзнанието наркотици и алкохол, сънуване, сексуална зависимост, поклонение на секти, психоза, потенциално самоубийство или други. В най-добрия случай енергията на Нептун вдъхновява чудесно изкуство, музика, театър, танци, поезия и филми. Преди всичко Нептун представя неосезаемото и го прави съвсем реално.
 

Плутон

“Аз давам възможност”
 
Най-добро качество: Трансформация
Най-лошо качество: Инверсия (обръщане на нещата с главата надолу)
 
Плутон олицетворява несъзнателния стремеж да трансформирате потиснатите енергии на егото в енергии на груповите желания, за да изживеете ролята си в еволюцията на обществото. Плутон олицетворява сексуалността (самия акт, за разлика от енергийното желание, което се свързва с Марс), обсебващите желания, трансформацията, властта и съставките на голямото богатство (инвестиции, банкиране, заеми, дългове, ипотеки). Плутон властва над драстичните промени, които носят истински сътресения. Тъй като Плутон е най-бавно движещата се планета, цяло поколение ще споделя един и същ Плутонов знак, което му придава историческо значение. Драстичните и трайни промени в цивилизацията като цяло могат да се свържат с движението на Плутон през знаците. В личен план домът, който Плутон заема във вашата карта, ще покаже как Плутоновата енергия се проявява в живота ви. Плутон ще трансформира онези неща в живота ви, които се нуждаят от регенерация, независимо дали го желаете, или не. Възможно е да преживеете драматични кризи или да ви се наложи да изтърпите ужасни страдания, когато Плутон участва в картата ви, но с цел изцеление. Плутон разрушава само за да преобрази и възстанови разрушеното. Плутон се свързва с безразсъдство, умствена обсебеност и принуда, емоционална съпротива и цялостно трансцендиране. Свързва се също с неразгадани мистерии, тайни и табута.
 
За късмет, сподели с приятел: