Сбъдване на желания и мечти

сбъдване на желания
CBD

Много от нас прекарват месеци или дори години в копнеж да сбъднат желанията и мечтите си. Може би копнеете да напишете роман, да научите танго или да отидете на приказна почивка. Но те си остават само далечни надежди и мечти. И така, какъв е ключът към действителното им осъществяване?

Ключът, който ще разгледаме днес е използването на методологията за сбъдване на желания ЖРПП ( WOOP на англиийски). Проучванията показват, че WOOP е акроним на желание (wish), резултат (outcome), препятствие (obstacle) и план (plan) и може да помогне на всички хора да направят положителни промени в живота си, като предвидят препятствията и създадат конкретен, солиден план. Ето как да използвате тази специална техника, за да сбъднете желанията си:

Стъпка 1: Определете желанието си

Според изследванията на д-р Габриела Йотинген, професор по психология в Нюйоркския университет и автор на книгата “Преосмисляне на позитивното мислене: “Новата наука за мотивацията”, нашите желания се пораждат от най-съкровените ни потребности. Както тя отбелязва в книгата си, “това може да е дълбоко заложено желание, което е спяло или е било изтласкано настрани в съзнанието ви”.

Как да го направите: За да определите най-съкровеното си желание, намерете тихо място, затворете очи и се настройте навътре. Попитайте се какво ще ви направи щастливи и какво ще ви донесе радост? Обърнете внимание на всяка област от живота си – от работата до здравето. Независимо дали става въпрос за промяна на професията или за изграждане на по-свързани взаимоотношения, желанието ви трябва да бъде едновременно дълбоко значимо и такова, което можете да изпълните.

Стъпка 2: Визуализирайте резултата

Визуализацията е мощен инструмент, който доказано спомага за изграждането на увереност и мотивация, увеличавайки способността ви да сбъднете желанието си.

Как да го направите: Представете си как изпълнявате желанието си. Как се чувствате? Какъв е най-добрият резултат? Използвайте възможно най-реалистични образи, като включите гледки, звуци, чувства и дори миризми. Връщайте се към тези визуализации всеки път, когато имате нужда от стимул.

CBD

Стъпка 3: Открийте препятствието

Когато става въпрос за проявяване на мечтите ни и за осъществяване на вълнуващи големи промени, ние сме склонни да издигаме препятствия, които препречват пътя ни, било то от страх или просто защото не вярваме в себе си. Ключът е да открием убеждението, поведението или емоцията, които ни спъват. Според Йотинген тази пречка обикновено е пречка и за други желания.

Интересно: Най-подходящата професия за всяка зодия

9-те най-често срещани сънища

Как да го направим: Отделете малко време, за да установите какво ви пречи, като седнете тихо, водите дневник или говорите с приятел. Например, може да си мислите, че нямате необходимите качества, за да напишете роман. Може да се чувствате виновни, че отделяте време за личен проект.

Стъпка 4: Изгответе плана си

Сега е време за действие! Ключът към успешния план за изпълнение на желанията? Определяне на начина, по който ще преодолеете препятствието си. Друга важна част от осъществяването на всякакъв вид промяна? Разбиването на голямото желание на по-малки цели и добавянето на конкретни стъпки за действие за всяка част от процеса. Наричана “принцип на прогреса”, тази техника намалява претоварването с големи мечти и проекти чрез подхода “големи победи с малки постижения”.

Как да го направим: За да се справите с препятствието си, измислете твърдение от типа “Ако, то”, като например: “Ако си мисля, че нямам време да пиша, тогава ще си напомня, че мога да намеря време за най-важните неща.” Запишете твърдението, поставете го на огледалото в банята си и си го напомняйте редовно. То ще ви накара да се движите, когато съмненията в себе си и саботиращото поведение искат да се промъкнат отново.

След това разделете това голямо желание на части, като създадете изпълнима цел за 3-6 месеца. Например голямата ви мечта е да напишете книга, но целта за 3-6 месеца ще бъде да завършите първите три глави. Оттам нататък създайте конкретни стъпки за действие, като например: “В понеделник, сряда и четвъртък ще пиша по един час след работа с цел да напиша 1500 думи седмично.”

Не е необходимо желанията ви да останат нереализирани желания. Като използвате тези научно подкрепени стратегии, ще сбъднете своето значимо желание – и ще се радвате на по-пълноценен живот.

CBD
За късмет, сподели с приятел: