9-те най-често срещани сънища

тълкуване на сънища

Нека разгледаме по-отблизо някои от най-често срещаните сънища и какво казват за тях книгите за тълкуване на сънища.

1. Сънища за падане

Сънищата за падане от голяма височина са много често срещани. Въпреки че съществува популярен мит, че ако паднете на земята в съня си, ще умрете в реалния живот, това просто не е вярно. И така, какво точно биха могли да означават сънищата за падане в действителност?

Според много популярни тълкувания на сънищата и поне едно проучване сънищата за падане са знак, че нещо в живота ви не върви добре. Това може да подсказва, че трябва да преосмислите даден избор например или да обмислите нова посока в някоя област от живота си.

“Сънуването на падане е много често срещано. То е символ на страх в реалния живот – може би от провал в работата или в любовния живот”, твърди Ръсел Грант, автор на “Илюстрован речник на сънищата”. “Падането често изразява необходимостта да се отпуснете повече и да се наслаждавате повече на живота. “

2. Сънища за голота на публично място

Случвало ли ви се е да сънувате един от онези неловки сънища, в които се появявате в училище или в офиса без никакви дрехи? Не се притеснявайте. Да сънувате, че сте голи, едва ли е нещо необичайно.

Пени Пиърс, автор на “Речник на сънищата за глупаци”, предполага, че сънуването на публична голота може да означава, че се чувствате като фалшив човек или че се страхувате да разкриете своите несъвършенства и недостатъци.

3. Сънища за преследване

Сънищата, в които се показва, че сте преследвани от познат или непознат нападател, могат да бъдат особено ужасяващи. И много хора преживяват такъв тип сънища. Но какво казват сънищата, в които ви преследват, за това какво се случва в съзнанието ви?

Тълкувателите на сънища често предполагат, че подобни сънища означават, че се опитвате да избегнете нещо в ежедневието си. Тони Крисп, автор на “Речник на сънищата”, предполага, че да бъдете преследвани в съня си може да означава желание да избягате от собствените си страхове или желания.

Ключът към разбирането на това какво може да означава такъв сън зависи отчасти от самоличността на преследвача ви.

  • Преследване от животно: Да бъдете преследвани от животно може да означава, че се криете от собствения си гняв, страсти и други чувства.
  • Преследван от неизвестен преследвач: Ако преследвачът ви е мистериозна, непозната фигура, това може да представлява преживяване от детството или травма от миналото.
  • Преследван от представител на противоположния пол: Ако сте преследвани от представител на противоположния пол, Крисп предполага, че това означава, че се страхувате от любовта или сте преследвани от минала връзка.

4. Сънища за загуба на зъби

Какво означават сънищата, ако ви падат зъби? Пени Пиърс, автор на “Речник на сънищата за глупаци”, предполага, че сънуването на загуба на зъби може да има множество значения.

Това може да означава, че се притеснявате за своята привлекателност или външен вид, например. Може също така да означава, че сте загрижени за способността си да общувате или че се притеснявате, че може да сте казали нещо смущаващо.

“Истинската същност на зъбите е тяхната способност да прегризват, да режат, да разкъсват и да смилат”, обяснява тя. “Ако зъбите ви паднат, вие губите личната си сила и способността си да бъдете настойчиви, решителни и да се защитавате.”

5. Сънища за умиране

Смъртта е друга често срещана тема на сънищата, която може да бъде особено смущаваща. Понякога сънуващите сънуват смъртта на близък човек или дори как самите те умират. Популярните тълкувания на сънищата предполагат, че подобни сънища отразяват тревога от промяна или страх от неизвестното.

“Подобно на смъртта, промяната може да бъде плашеща, защото – също като смъртта – не знаем какво е “от другата страна” на промяната, поради което сънуващият ум отъждествява промяната със смъртта”, предполага Лори Лоуенберг в книгата си “Сънувай това”: Отключи мечтите си, промени живота си.

Лоуенбърг също така смята, че сънуването на смъртта на любим човек може да отразява подобен страх от промяна, особено по отношение на децата ни. Когато детето порасне, съзнанието на родителя започва да се чуди къде е отишла по-младата версия на детето. Следователно сънищата за смъртта отразяват един вид скръб за неизбежното отминаване на времето.

Проучванията показват също, че хората, които наближават края на живота си, и близките около тях преживяват значителни и смислени сънища, често свързани с утешително присъствие, подготовка за отиване, наблюдение или общуване с починалия, чакащи близки, тревожни преживявания и недовършени дела.

Ако често имате сънища за смърт, тук може да разтълкувате тяхното значение: Съновник Смърт

6. Сънища за полагане на изпит

Проучванията са установили също, че сънищата за полагане на изпит са често срещани. Според Крейг Хамилтън-Паркър, автор на книгата “Скритото значение на сънищата”, полагането на изпит в съня ви може да разкрие скрит страх от провал.

“Изпитите са стресиращи преживявания, при които сте принудени да се изправите пред недостатъците си”, пише той. “Да сънувате, че не сте успели да вземете изпит, че сте закъснели за него или че сте неподготвени, показва, че се чувствате неподготвени за предизвикателствата на будния живот.”

7. Сънища за изневяра

Да сънувате, че вашият съпруг или романтичен партньор ви изневерява с някой друг, може да бъде изключително притеснително. В някои случаи хората дори започват да се чудят дали сънят наистина не е истина. Сънувате ли, че партньорът ви изневерява, означава ли, че това може да се случи? Или че това вече се случва?

Въпреки че тези сънища може да са отражение на страхове от изневяра, подобни сънища вероятно не означават, че съпругът ви изневерява или ще изневери, казват Триш и Роб Макгрегър, автори на Пълен речник на сънищата: Грейгър, автори на “Наръчник за познаване на значението на сънищата”. “Това е още един сън от типа “какво, ако” – тествате границите на реалността”, предполагат те.

Ив Адамсън и Гейл Уилямсън, автори на The Complete Idiot’s Guide Dream Dictionary (Пълен речник на сънищата за идиоти), твърдят, че сънищата за изневяра показват проблеми с доверието, лоялността и общуването в една връзка. “Ако вие или партньорът ви сте изневерили в съня си, някой от вас не получава това, от което се нуждае от тази връзка в момента”, пишат те.

8. Сънища за летене

Сънищата за летене се преживяват от мнозина. Сънищата за летене могат да бъдат вълнуващи и дори освобождаващи, но понякога могат да бъдат и доста плашещи (особено за тези, които се страхуват от височини).

Според Тони Крисп, автор на “Речник на сънищата”, сънищата за летене често представляват две много различни страни. От една страна, те могат да представляват чувство за свобода и независимост. От друга страна, те могат да показват и желание за бягство или спасение от реалността на живота.

“Най-често се срещат сънища за летене в самота – пише той, – които показват независимия аспект на летенето. Но тъй като често е свързано с положителни чувства на удоволствие, летенето може да изобразява нашата сексуалност… особено аспектите от вас изразяващи свобода от социалните норми и ограничения.”

9. Сънища за бременност

Тълкувателите на сънища често предполагат, че сънищата за бременност представляват всичко – от творчество до страх. Дейвид К. Лоф, автор на “Речник на сънищата”, смята, че сънищата за бременност понякога могат да представляват страховете на жената, че е неадекватна майка.

Авторът Тони Крисп е на друго мнение, като предполага, че сънищата за бременност показват, че сънуващият развива някаква област от потенциала си или задълбочава връзка. Тълкувателят на сънища Ръсел Грант пише, че тези сънища предвещават трудни времена.

Допълнителни често срещани теми на сънищата

Има още няколко теми на сънищата, които са доста често срещани. Те включват:

  • Откриване на нови стаи или проходи
  • Да бъдеш облечен неподходящо
  • Невъзможност да се намери тоалетна
  • Пристигане някъде със закъснение
  • Приближаване на огромна вълна към вас
  • Намиране на пари

И така, какво мислите? Струва ли ви се, че някои от тези тълкувания на сънища са точни? Ако не, не се притеснявайте – вашите сънища са уникални и много лични. По всяка вероятност нещата, които преживявате в сънищата си, вероятно са отражение на проблемите, с които се сблъсквате в ежедневието си, или на скорошни събития.

 

За късмет, сподели с приятел: