Астрологията е истина? Доказателства и Обяснения

Много хора смятат, че хороскопите са пълна измислица, но никога не са поглеждали по-далеч от статиите с кликове и тестовете за личностни качества.

Макар че можем да уважаваме другите, които са извършили някакво подобие на изследване и след това обмислено са решили да го пренебрегнат, що се отнася до всички останали, които го дискредитират като псевдонаука и отказват да изследват, това е умопомрачително.

“Астрологията става все по-популярна, тъй като колективно търсим това, което определя “повече” в целия ни живот, извън всякакви конкретни доктрини”, обяснява авторката и духовен астролог Кейт Роуз.

“Изглежда, че астрологията вече е по-скоро религия, отколкото просто вяра, тъй като тя е практика за това да бъдем не само в по-добър контакт със света около нас, но и в потока на живота.”

Реална ли е астрологията?

Има хора, които вярват в нея, но за момента няма директни доказателство, които научно да доказват, че астрологията е реална. Редица научни изследвания обаче, показват връзка между личността и рождения ви месец.

Едно проучване определя, че лицата, родени през месеците декември, януари и февруари, имат “по-ниска съгласуваност”. Друго изследване от Швеция установява, че лицата с рождени дни през февруари, март и април имат “повишено поведение, търсещо новости”. Трето проучване пък определя, че мъжете, родени през лятото, са “по-малко съвестни”.

Тези проучвания обаче не корелират с астрологията, а по-скоро със събития на Земята като нивото на заболяванията, температурата, полените във въздуха и последващото излагане на болести – неща, които се променят сезонно.

И все пак хората продължават да държат здраво своите натални карти с нетърпеливи ръце.

Интересно:

Нов Годишен Хороскоп за 2023


Може ли астрологията да бъде вярна?

Астрологията датира още от епохата преди Христа. Въпреки че технически е псевдонаука, астролозите вярват, че вашата рождена карта е отпечатък от положението на звездите и планетите в точния момент на вашето раждане.Тя не е мистериозна по никакъв начин; основава се на реални обекти в нашата вселена.

Едно от често срещаните погрешни схващания за астрологията е, че тя предсказва бъдещето. Това не е вярно. Астрологията и хороскопите се използват като насочващи инструменти, за да ви дадат възможност и да ви насърчат да вземате съзнателни решения.

“Много неща могат да бъдат обсъждани; съществуването или несъществуването на планетите и Луната обаче е едно от нещата, в които повечето хора не участват. Това е една приета истина”, казва Роуз.

“Да вярваш или да не вярваш в астрологията не променя ефекта, който Луната оказва върху приливите и отливите; същото важи и за нас. Ако Луната може да влияе на световния океан, който покрива по-голямата част от нашата планета, то със сигурност влияе и на нашия.”

Как астрологията е толкова точна?

Астрологията е точна благодарение на изчисленията на планетите, моделите на циклите и съвпаденията, които Вселената е направила.

Това може да има нещо общо с Карл Юнг, психиатър и психоаналитик, който основава аналитичната психология. В своите изследвания той установява, че Зодиакът работи като сборник с психични реалности.

Тоест Юнг е смятал, че те съставляват “архетипи”, което е нещо повече от литературен инструмент за анализ.

Архетипите са психологически модели или образци, които обитават колективното несъзнавано. Юнг изказва хипотезата, че всяко човешко същество има вродена нагласа да бъде това, което е, и че ние не я придобиваме, а се раждаме с нея.

Концепцията на Юнг за синхронността свързва психоанализата с астрологията. Синхроничността се отнася до събития, които пораждат съвпадение.

Като например, когато мислите за даден човек и след това получавате текст от него. Съвпадение, нали? Всъщност НЕ! Според Юнг съвпаденията се създават от невидими нишки, които свързват всичко с житейските събития.

Юнг казва: “Съществуват невидими сили, които произлизат от Вселената. Тези сили постоянно се смесват и пораждат събитията, които се случват в живота на човека”.


Научно доказани ли са зодиакалните знаци?

В много изследвания се казва, че астрологията не е научна или вярна, но зад звездните знаци или зодиакалните знаци има съвсем реална история.
Твърди се, че египтяните са съотнасяли съзвездията към определени периоди от годината. Тази идея се е осъществила около 330 г. пр. Хр. Тогава се включили и гърците, които се занимавали с математика и логика, като разработили много от правилата за това как може да работи идеята за небесните тела и гадаенето с помощта на планетите.

НАСА описва логиката, която стои зад създаването на 12-те зодиакални знака, които познаваме днес, и която древните гърци са създали още навремето:

“Представете си права линия, прокарана от Земята през Слънцето и в пространството далеч отвъд нашата Слънчева система, където са звездите. След това си представете Земята, която се движи по своята орбита около Слънцето. Тази въображаема линия ще се върти, сочейки към различни звезди по време на едно пълно обикаляне около Слънцето – или една година.

Всички звезди, които се намират в близост до въображаемия плосък диск, изместен от тази въображаема линия, се наричат зодиак. Съзвездията в Зодиака са просто съзвездията, към които тази въображаема права линия сочи по време на своето годишно пътуване.”

И така, от научна гледна точка зодиакалните знаци са в звездите, но дали чертите, които ги съпътстват, са верни, може да се спори.


За късмет, сподели с приятел: