Има ли нова 13-та зодия и коя е тя?

13-та зодия

На около всеки шест месеца, интернетa изпада в паника, когато поредната история за “Змиеносеца, 13-ия зодиакален знак” става вирусна. Очевидно е, че НАСА преди време е открила 13-и зодиакален знак и останалите 12 зодиакални знака е трябвало да преместят датите си, за да освободят място, като по този начин са променили зодиакалния знак на всички жители на Земята. Звучи хаотично, нали?

Съжаляваме, но това не е нещо ново или нещо вярно. Ние сме тук, за да ви кажем да се успокоите – вие все още сте Рак, Риби, Овен или каквото и да било друго. Тази вирусна история се появява тук и там от 70-те години на миналия век – да, преди появата на интернет! и всеки път е развенчавана. Но дори и през 2022 г. историите за “Змиеносеца” продължават да се появяват, затова нека поговорим за него.

Тези истории се разпространяват онлайн поне от далечната 2002 г. чрез различни верижни писма и вирусни публикации в блогове. В началото на 2016 г. бяха публикувани лавина от заглавия, след като НАСА публикува (впоследствие изтрита) публикация в блога си на детския сайт Space Place, в която се показва къде би попаднал Змиеносеца в зодиака, ако астролозите бяха решили да го включат, като същевременно се признава, че  не са го направили. 

Въпреки че Змиеносеца не е част от зодиака, в тези вирусни истории има мъничко истина: Змиеносеца е съзвездие (макар и не “ново”), а видът на съзвездията на небето се е променял с времето. Но това безспорно е астрономия, а не астрология, и не влияе на зодиакалния ви знак.

Първо, съзвездието Змиеносец не е ново. Всъщност ние знаем за него от хиляди години – първото записано споменаване на Змиеносеца е от 300 г. пр. То винаги е било част от пътя на Слънцето по небето (наречен еклиптика), но до голяма степен е оставало извън астрологията.

Интересно: Коя е най-рядката зодия?

Най-подходящата професия за всяка зодия

Произходът на зодиака датира отпреди около 2500 години, когато вавилонците разделят небето на 12 различни участъка. Те изследвали очевидната връзка между разположението на съзвездията на небето и движението на Слънцето и така се родили 12-те знака. Те видели и съзвездието Змиеносец, но тъй като то не се вписвало точно в един от тези 12 разреза, решили да го оставят извън зодиака – заедно с десетки други съзвездия. Така че, учените не са го “открили просто така”.

Въпреки това, колебанията на земната ос означават, че нито едно от съзвездията не е на същото място, на което е било преди толкова години, от нашата гледна точка на Земята, гледайки към небето. Това, както и самото съществуване на това не ново съзвездие, означава, че някои хора твърдят, че астрологичните знаци, които всички познаваме и обичаме, са се променили. (Тези хора не са астролози.)

Въпреки че Змиеносеца несъмнено е наблюдавано съзвездие (разположено северозападно от центъра на Млечния път, ако сте любопитни), може ли да има шанс да бъде действителен член на зодиака? Е, астрономите няма да коментират тази част, като се има предвид, че астрологията не е наука, а астролозите не вярват, че знаците ни са се променили.


Цялата информация, която трябва да знаете за съзвездието Змиеносеца

Името на съзвездието на гръцки е Офиух и е смес от две гръцки думи – “змия” и “носител”. Затова не е изненада, че лицето на съзвездието обикновено е Асклепий, богът на медицината в древногръцката митология, който държи жезъл с увита около него змия (което, забавен факт, е и добре познатият символ на Световната здравна организация).

Змиеносеца е изобразяван точно като това, което може да се очаква: голям, силен мъж, който държи голяма змия, представена от Серпенс, съседно съзвездие, която обикновено е навита около кръста му. Поради тази причина Змиеносеца понякога се нарича и Серпентариус.

“Има много съзвездия – 88, ако искате да се запознаете с тях, така че не знам защо всички се вълнуват от това”, каза Сюзън Милър, известен астролог. “Древните са обсъждали дали да включат 13-и знак или не – дебатирали са, правили са емпирични проучвания и в крайна сметка са сметнали, че той не е значим. Не забравяйте, че те са измислили астрологията и ние трябва да се съобразим с това, което са ни дали.”

С други думи, западната астрология се основава на зодиакалните знаци, а не на действителните съзвездия. А практикуващите сидерична/ведическа астрология, която е по-близка до съзвездията, също не включват този “13-и знак”. Трябва да се отбележи, че дори в звездната/ведическата астрология Змиеносеца все още се разглежда скептично и може да не се включва в хороскопите и разчитането на наталните карти.

Съзвездните астролози, които се фокусират изцяло върху съзвездията, а не върху знаците, могат да включат съзвездието Змиеносеца. Това обаче е много малка част от астролозите. Съзвездната астрология не е широко призната и не се практикува от уважавани астролози.

Като заключение, западната астрология не приема новата зодия и не изглежда, че ще я приеме занапред. Все пак, ако сега смятате, че сте Змиеносец, добре! Само не очаквайте астролозите да се съгласят с вас. За тях (и за нас) вие все още сте Стрелец 🙂


За късмет, сподели с приятел: