Значението на съня

Изследванията чрез лишаване от сън са показали, че има значение да прекарваме достатъчно време на равнище Алфа по време на съня. Когато се лишаваме от Алфа съня се появяват сериозни последствия като лесна раздразнимост, загуба на способността да научаваме, а понякога и леки халюцинации.

Може би един барбитурат, който се използва за приспивател­но, ще е в състояние да понижи мозъчната честота на равнище Тета и да я задържи там през голяма част на нощта. Човек губи нормалните ритми на цикъла на съня и се лишава от скъпоценния сън Алфа. Тогава той може да има нужда от амфетамин сутрин­та, за да „отвори очи”.

Изобщо когато човек не може да спи през нощта или спи неспокойно и се събужда уморен сутринта, това означава, че той има проблеми. Обстоятелствата и мисловната активност могат да попречат на човек да заспи. Същото може да е причина човек да се чувства уморен сутринта и да изпитва нежелание да започне нов ден. Техниката за контрол на съня притежава достатъчно мисловна активност, която да ви ангажира, за да не се занимавате с проблемите си. Това е работа – не толкова интересна, за да ви държи будни – но достатъчно работа, за да отдалечи ума ви от проблемите. Това е една скучна техника, толкова скучна, че ви приспива. Запомнете, обаче, че трябва да я прилагате на ниво Алфа, а не на Бета.

Когато карате ума си, човешката си интелигентност, да приложи техниката за контрол на съня, вие сте решени да продължите да я прилагате, докато заспите – дори и да е необходима цялата нощ – и след това да заспите. Човешката интелигентност не е склонна да губи време за нещо такова и така, щом разбере, че сте го решили сериозно и че ще продължавате да го правите цяла нощ, ако е необходимо, тогава тя ще предпочете да остави тялото да заспи, вместо да продължи работата.

Тази техника е изградена така, че да участват и двете полукълба на мозъка: лявото полукълбо участва при числата и при написването на думата, докато дясното полукълбо се занимава с въображението, със запомнянето на черната дъска, това ще се постигне с упражнения, ако трябва, използвайте истинска черна дъска и се упражнявайте практически. След това през нощта ще трябва единствено да си спомните как изглежда черната дъска. Това е визуализация – да си спомняте как изглежда нещо.

Можете да намерите още любопитни факти за съня ТУК.

За късмет, сподели с приятел: