Зара
Зара има имен ден на 5 септември
. На тази дата православието чества деня на Св. пророк Захарий и праведна Елисавета. Името Зара е съкратена форма на Захарина (Захари), Светлозара (Светлозар), Светозара. В случаите, когато е производно от Светлозара и Светозара, е възможно Зара да празнува имен ден на 6 февруари, когато православната църква отбелязва деня на Св. Фотий.

Захари
Захари празнува имен ден на 5 септември
. Тогава православната църква отбелязва деня на Св. пророк Захарий и праведна Елисавета. Името Захари произлиза от еврейското zekaryah, което означава “Бог помни”.

Здравка
Здравка има имен ден на Цветница.
 Православната църква отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Името Здравка е женска форма на Здравко и произлиза от растението здравец.

Здравко
Здравко празнува имен ден на Цветница,
 когато православната църква отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Името Здравко произлиза от растението здравец, това е пожелателно име- да се радва на здраве през житова си неговият притежател.

Златан
Златан празнува имен ден на 18 октомври
. Тогава православието чества деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Името Златан е производно от Златин. И двете имена са със славянски произход и се свързват с думата “златен”.

Златина
Златина има имен ден на 18 октомври.
 Тогава православната църква чества деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Името Златина е женска форма на Златан, Златин и произлиза от думата “златен”.

Златка
Златка има имен ден на 18 октомври. 
Тогава православието чества деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Името Златка е женска форма на Златко и произлиза от славянската дума “златен”.

Златко
Златко празнува имен ден на 18 октомври,
 когато християнството отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Името Златко има славянски произход и се асоциацира с думата “златен”.

Златомир
Златомир празнува имен ден на 18 октомври. 
На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Името Златомир има славянски произход и означава “златен като мира”.
На 18 октомври празнуват имен ден още Златка, Златина, Златко, Златан, Лука, Лукан.

Златомира
Златомира има имен ден на 18 октомври.
 Тогава православната църква отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска. Името Златомира е женска форма на Златомир и има славянски произход.

Зорка
Зорка има имен ден на 30 октомври,
 когато православната църква чества деня на Св. мчци Зиновий и Зинови. Името Зорка произлиза от Зорница, има славянски произход и означава “зора”.

Зорница
Зорница празнува имен ден на 30 октомври
, когато православната църква отбелязва деня на Св. мчци Зиновий и Зинови. Името има славянски произход и означава “зора”. Зорница е богинята на утрото в славянската митология.

Зоя
Зоя празнува имен ден на Светли петък, 
Животоприемни източник. Празникът се отбелязва петъка след Великден. Името Зоя е гръцка форма на Живко и Живка, тъй като то произлиза от zoi (???), което значи “живот”.  

За късмет, сподели с приятел: