Евгени
Евгени празнува имен ден на 24 декември,
 когато православното християнство отбелязва деня на Света Евгения. Името Евгени произлиза от гръцкото eugenios, което означава “благороден”, “благопристоен”.

Евгения
Евгения има имен ден на 24 декември
, когато православната църква отбелязва деня на Света Евгения. Евгения е женска форма на мъжкото име Евгени, кото то има гръцки произход и означава благороден”, “благопристоен”.

Евдокия
Евдокия има имен ден на 1 март.
 На този ден православната църква отбелязва деня на Св. прпмчца Евдокия. Името има гръцки произход и означава “кoятo изглeждa добрe”. Произлиза от eu, което значи “добрo”, и dokein – “изглeждaм”.

Евелина
Евелина празнува имен ден на 25 март.
 На тази дата православната църква празнува Благовещение-тогава Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди спасителя на човечеството.

Евлоги
Евлоги има имен ден на 13 февруари. 
Тогава православието чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски. Името Евлоги означава “добра дума”, “възхвала”. То произлиза от гръцките еu, което значи “добро”, и logos – “дума”.

Евтим
Евтим празнува имен ден на 20 януари
, когато Българската православна църква отбелязва деня на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Името Евтим има гръцки произход и означава “благодушен”. Произлиза от eu, което означава “добро”, и thymos – “душа”.

Екатерина
Екатерина празнува имен ден на 24 ноември.
 На този ден православната църква чества деня на Св. великомъченица Екатерина.
Преданието разказва как Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. След като я вкарват в затвора, тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Така тя е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година. Основен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Елена
Елена има имен ден на 21 май. 
На този ден християнството отбелязва деня на Св. Константин и Св. Елена. Произходът на името Елена е от старогръцки – ?????, като етимологията е нееднозначна – обикновено се превежда като „светлина”, „ореол”, „сияние”, но също и като “избраница”. В различните езици името има различни варианти – „Хелена” – на чешки, датски и др., „Хелън” – на английски, „Елен” – на френски, “Лена” на руски и т.н.
На 21 май празнуват още Коста, Костадин, Костадинка, Еленка, Лена, Елеонора, Ели и др.

Елеонора
Елеонора празнува имен ден на 21 май
, когато православната църква чества деня на Св. Константин и Св. Елена. Името Елеонара произлиза от гръцкото eleos, което означава “състрадание”. Като цяло се приема, че името означава “състрадателна”.

Елина
Елина празнува имен ден на 21 май
, когато православната църква отбелязва деня на Св. Константин и Св. Елена. Името Елина е форма на Елена.

Елисавета
Елисавета има имен ден на 5 септември.
 На този ден православната църква чества деня на Св. прор. Захария и Св. праведна Елисавета. Името произлиза от eli-sheba, което означава “клетвата на Бог”, “почитам Бог”.

Елица

Елица празнува имен ден на Цветница. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пpост и една седмица преди Великден. 
Името Елица има славянски произход и означава “малка ела”. Посланието на името е притежателката му да е стройна и красива като ела.

Елка
Елка празнува имен ден на 21 май,
 когато християнството отбелязва деня на Св. Константин и Св. Елена. Името Елка е производно от Елена.

Емануела
Емануела празнува имен ден на Тодоровден.
 Емануела е женска форма на мъжкото име Емануил, което означава “Бог е с нас”.

Емануил
Емануил има имен ден на Тодоровден
. Празнуването на този ден се дължи на произхода на името. Емануил произлиза от imanuil, което в превод от иврит означава “Бог е с нас”.

Емил
Емил празнува имен ден на 30 май,
 когато православната църква отбелязва деня на Св. Емилия. Името Емил произлиза от латинскoтo aemilius и означава “съперник”.

Емилия
Емилия има имен ден на 30 май.
 Тогава православието отбелязва деня на Св. Емилия. Емилия е женска форма на името Емил, като Емил произлиза от латинскoтo aemilius, което означава “съперник”.

За късмет, сподели с приятел: