Габриела
Габриела има имен ден на 26 март
, когато православието отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил. Гавриил е силният човек на Бог, произлиза oт ивритcкoтo gavhri’el. Той е един от четирите архангели в Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. В Новия Завет той е ангелът, който казва на Дева Мария благата вест за предстоящето раждане на Исус. Според мюсюлманите това е ангелът, който е продиктувал Корана на Мохамед.
Габриела е женска форма на името Габриел и разновидност на името Гавриил. Името има латински произход и означава “Божия крепост”.
На този ден празнуват още Габриел, Габи, Гавраил и Гаврил.

Галин
Галин празнува имен ден на 10 март
. На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. мъченица Галина. Възможно е името Галин да произлиза от старинното “гал”, което означава “мургав”, “черен”. Смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и по-обични. За друг произход на името се смята гръцката дума “тишина” (galini). Според друга версия, Галин произлиза от глагола “галя”.
На този ден празнуват още Галина, Галена и Галя.

Галина
Галина има имен ден на 10 март,
 когато православната църква отбелязва деня на Св. мъченица Галина. Възможно е името да произхожда от старинното “гал”, което означава “мургав”, “здрав”. Смятало се е, че мургавите хора са по-обичани. Друга вероятност за произхода на името е глаголът “галя”-”милвам”. И в твата случая се възприема, че притежателят на името Галина ще бъде обичан.

Галя
Галя празнува имен ден на 10 март
, когато православната църква чества деня на Св. мъченица Галина. Галя е съкратена форма на името Галина. Основното послание, което носи името е свързано с това неговият притежател да бъде обичан.

Ганчо
В зависимост от произхода на името Ганчо
 празнува имен ден на 6 май или 26 октомври.
Възможно е Ганчо да е далечна форма на името Георги. В този случай Ганчо празнува имен ден на 6 май, Гергьовден. От друга страна може Ганчо да произлиза от името Драган. Тогава Ганчо има имен ден на 26 октомври, когато християнството чества деня на Св. великомъченик Димитрий Мороточец.

Гена
Гена празнува имен ден на 6 май или 24 декември
. В зависимост от произхода на името, са възможни различни дати за именните дни.
В единия случай Гена е далечна форма на имената Георги и Гергана. Тогава Гена има имен ден на 6 май, когато е Гергьовден. В другия случай името произлиза от Евгения. Така Гена празнува имен ден на 24 декември, когато се отбелязва денят на Света Евгения.

Генчо
Генчо има имен ден на 6 май или на 24 декември.
 Празникът зависи от произхода на името.
На 6 май православието отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, Гергьовден. Ако Генчо е форма на името Георги, то той празнува на 6 май.
Другият случай е Генчо да произлиза от името Евгени. В тази ситуация Генчо има имен ден на 24 декември, когато християнството чества деня на Света Евгения.

Георги
Георги празнува имен ден на 6 май.
 На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, като денят е известен като Гергьовден. Името Георги има гръци произход, образувано е от думите “гео”, което значи “земя” и „ерго”-”работя”. Така се получава и значението на името- “земеделец”. Името Георги става популярно в Европа през XIV в., когато кръстоносци донасят от Палестина историята за мъченичеството на Св. Георги, която е украсена с легендата как той се бори с дявола в образа на змей.
На 6 май празнуват още Гошо, Жоро, Гергана, Георгина, Герга и др.

Гергана
Гергана има имен ден на 6 май, когато отбелязваме Гергьовден
. Гергана е женска форма на името Гергин, което от своя страна произлиза от Герги, Георги. Името Георги има гръцки произход и означава “земеделец”.

Гергина
Възможно е Гергина да празнува имен ден на 6 май
, когато православието отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец. Празникът е известен като Гергьовден. В този случай Гергина е женска форма на мъжкото име Георги.
От друга страна може Гергина да е производно от имената Гиргина или Глогина, които имат имен ден на Цветница. Така и трите имена се свързват с имена на растения.

Гинка
Гинка празнува имен ден на 6 май, Гергьовден.
 Тогава православието чества деня на Св. великомъченик Георги Победоносец. Гинка е съкратена форма на мъжкото име Георги. Възможно е Гинка да произлиза от имената Гиргина или Глогина. В този случай Гинка празнува имен ден на Цветница.

Господин
Господин празнува имен ден на 15 юли.
 На този ден православната църква отбелязва деня на Св. равноапостолен велик княз Владимир. Името има славянски произход и означава “господар,” “домовладика” и “стопани”.

Гошо
Гошо има имен ден на 6 май
, когато празнуваме Гергьовден. На тази дата православната църква чества деня на Св. великомъченик Георги Победоносец. Гошо е съкратена форма на мъжкото име Георги. Георги има гръцки произход и означава “земеделец”.

Грета
Грета има имен ден на Цветница
. Цветница се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Името Грета произлиза от Маргрета, което е форма на Маргарита.

Григор
Григор празнува имен ден на 25 януари
, когато православната църква чества деня на Св. Григорий Богослов, архиепископ на Цариград. Името има гръцки произход, произлиза от gregoreo, което означава “бдя, стоя буден”. Производно от Григор е Гриша.

Гроздана
Гроздана празнува имен ден на Цветница
. Това е празник, който се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Името Гроздана произлиза от славянската дума “грозд”. Също на Цветница празнува Грозданка.

За късмет, сподели с приятел: