Валентин
Валентин празнува имен ден на 10 февруари
. На тази дата православието почита деня на Св. мъченица Валентина. От друга страна на 14 февруари католицизмът чества деня на Св. Валентин (Денят на влюбените).

Валентина
Валентина празнува имен ден на 10 февруари
, когато православната църква чества деня на Св. мъченица Валентина. Валентина е женска форма на мъжкото име Валентин. На 14 февруари католицизмът чества деня на Св. Валентин.

Валери
Валери празнува имен ден на 7 юни
, когато християнството чества деня на Св. мчца Валерия. Името има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово име от valeo, означаващо “силен съм”; от valere- “който има стойност” или от латинското valens- “здрав”.

Валерия
Валерия празнува имен ден на 7 юни
. На този ден християнството отбелязва деня на Св. мчца Валерия. Валерия е женска форма на мъжкото име Валери. Валерия има латински произход, произлиза от valerius, родово име от valeo, което означава “силен съм”, “здрав”.

Валя
Валя празнува имен ден на 10 февруари
. На тази дата православната църква чества деня на Св. мъченица Валентина. Валя е съкратена форма на Валентина. На 14 февруари католицизмът отбелязва деня на Св. Валентин.

Ваня
Ваня празнува имен ден на 7 януари
, когато е Ивановден. На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител. Името Ваня е съкратена форма на Иванка. Иванка от своя страна е женска форма на името Иван, което е славянска форма на Йоан.

Васил
Васил празнува имен ден на 1 януари.
 На този ден християнството отбелязва деня на Св. Василий Велики. В българската народна традиция празникът е наричан още Васильовден, Сурваки, Сурва, Сурува. Сурвакари ходят по къщите и сурвакат стопаните за здраве и берекет.
На този ден имен ден имат още Василка, Васко, Васка, Васа, Веска, Весела, Веселина, Вълчо и др.

Василка
Василка празнува имен ден на 1 януари
, когато е Васильовден. Това е празник, на който християнството чества деня на Св. Василий Велики. Името е женска форма на Васил. Василка има гръцки произход и означава “царски”.

Васко
Васко празнува имен ден на 1 януари
, тъй като името е умалително на Васил. На този ден християнството отбелязва деня на Св. Василий Велики.

Велин
Велин празнува имен ден на Великден.
Велин е производно от Велико, от друга страна името има славянски произход и означава “велик”.

Величка
Величка има имен ден на Великден
. Тогава християните честват възкресението на своя Господ Исус Христос.
Величка е производно от Велика и е пожелателно име. Посланието му е неговият носител да е бъде голям, велик.

Величко
Величко има имен ден на Великден.
 Това е денят, в който християните честват възкресението на своя Господ Исус Христос. Величко е пожелателно име- който го носи да бъде голям, велик.

Велко
Велко празнува имен ден на Великден.
 Името е производно от Велико и означава “велик”, “голям”.

Велчо
Велчо има имен ден на Великден.
 Името е производно на Велико, за това Велчо празнува на този ден. Велчо произлиза от старинното “велий”, което означава “голям”, “велик”.

Венелин
Венелин празнува имен ден на Цветница.
 Всяка година Цветница е на различна дата, празникът се пада една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Венелин има славянски произход и означава “венец”, за това и празнува имен ден на Цветница. Името е навлязло в България покрай руския писател Юрий Иванович Венелин.

Венета
Венета има имен ден на Цветница. 
Това е празник, който се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Венета е женска форма на мъжкото име Венелин, което от славянски означава “венец”.

Венко
Венко празнува имен ден на Цветница.
 Венко е производно от имената Венелин, Невен или Невенко, които също имат имен ден на Цветница.

Венцислав
Венцислав има имен ден на 27 декември
. На тази дата християнството чества деня на Св. първомъченик и архидякон Стефан, като празникът е известен като Стефановден. Името има гръцки произход и е буквален превод на гръцкото Стефан.

Вера
Вера има имен ден на 17 септември
. Тогава християнството празнува деня на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Вера е производно от името Вяра. Според славянския език, то означава “вяра”, а според латинския- “истина”.

Весела
Весела празнува имен ден на 1 януари.
 Тогава християнството отбелязва деня на Св. Василий Велики. В българската народна традиция празникът е наричан още Васильовден, Сурва, Сурваки, Сурува.
Весела е женска форма на името Веселин, а посланието на името е да е весел този, който носи името и да весели близките си.

Веселин
Веселин празнува имен ден на 1 януари
. Тогава християнството чества деня на Св. Василий Велики, като празникът е известен като Васильовден, Сурваки, Сурва, Сурува.
Веселин е славянска форма на името Васил, също се свързва с веселие.

Веселина
Веселина има имен ден на 1 януари,
 Васильовден. На този ден християнството отбелязва деня на Св. Василий Велики. Веселина е женска форма на мъжкото име Веселин, също така е производно от името Васил.

Веселка
Веселка има имен ден на 1 януари
, когато християнството чества деня на Св. Василий Велики, Васильовден. Веселка е производно от Весела, а посланието на тези две имена е да е весел този, който носи името и да весели близките си.

Веска
Веска празнува имен ден на Васильовден.
 Това е 1 януари, когато християнството отбелязва деня на Св. Василий Велики. Веска е съкратена форма на имената Весела, Веселка и Веселина.

Веско
Веско има имен ден на 1 януари, когато е Васильовден
. На тази дата християнството отбелязва деня на Св. Василий Велики. Васко произлиза от името Веселин, като е негова съкратена форма. Името се свързва с веселие.

Виктор
Виктор празнува имен ден на 11 ноември
. Тогава християнството чества деня на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий.
Името Виктор произлиза от латинската дума victor и означава “победител”.

Виктория
Виктория има имен ден на 11 ноември,
 когато християнството отбелязва деня на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. Виктория е произовдно от мъжкото име Виктор. И двете имена имат латински произход, като Виктор означава “победител”, а Виктория се превежда като “победа”.

Виолета
Виолета празнува имен ден на Цветница
. На този ден християнската църква отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Пада се в шестата неделя на Великия пpост и една седмица преди Великден. 
Името Виолета произхожда от цветето виолетка, теменужка.

Владимир
Владимир има имен ден на 15 юли
, когато православието чества деня на Св. велик княз Владимир.
Владимир е старинно име, видоизменено и преосмислено от Владимер – “велик владетел”, “владетел на света”. На този ден празнуват още Владо, Владимира, Владко, Господин и др.

Владислав
Владислав празнува имен ден на 5 декември.
 На тази дата християнството чества деня на Св. преподобни Сава Освещени. Владислав произлиза от Слав. Името има слалвянски произход и означава “който владее със слава”.

Вълко
Вълко има имен ден на 1 януари
, когато християнството чества деня на Св. Василий Велики, Васильовден. Вярвало се е, че магическата сила на името можела цял живот да служи като защита срещу диви зверове и беди. От тук е произходът на името Вълко- защита от вълци.

Вяра
Вяра празнува имен ден на 17 семптември
. На тази дата Православната църква почита паметта на Светите мъченици – София, Вяра, Надежда и Любов, които са загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. по време на римския император Адриан.  

За късмет, сподели с приятел: