Бистра
Бистра има имен ден на 6 януари
, когато православната църква чества Богоявление, още наричано Йордановден. Богоявление е християнски празник, който отбелязва кръщението на Исус Христос в река Йордан. Тогава се изпълнява обичаят да се скача в река, за да се извади хвърленият от свещеника кръст.

Благовест
Благовест има имен ден на 25 март
. Православната църква празнува Благовещение на този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.
Благовест има славянски произход и означава “добра вест”, “блага вест”.

Благовеста
Благовеста има имен ден на 25 март.
 На тази дата Православната църква празнува Благовещение, тъй като тогава Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди спасителя на човечеството.
Благовеста е женска форма на името Благовест, има славянски произход и означава “добра вест”, “блага вест”.

Благой
Благой празнува имен ден на 25 март.
 На този ден църквата отбелязва празника Благовещение. Това e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, протестантство или католицизъм) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията тогава Архангел Гавраил донася на Дева Мария вестта, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос.
Името Благой има славянски произход и означава “добър”.

Богдан
Богдан празнува имен ден на 6 януари,
 когато православната църква чества Богоявление, Йордановден. Това е християнски празник, който отбелязва кръщението на Исус Христос в река Йордан. На Богоявление се изпълнява обичаят да се скача в река, за да се извади хвърленият от свещеника кръст.
Името Богдан има славянски произход и означава “дар от Бога”.

Богдана
Богдана има имен ден на 6 януари. 
Тогава православната църква отбелязва Богоявление, като празникът е известен още и под имената Водици, Водокръщи и Йордановден. Богдана е женска форма на името Богдан, има славянски произход и означава “дар от Бога”.

Богомил
Богомил има имен ден на 11 януари,
 когато православния календар чества деня на Преп. Теодосий Велики. Повечето с това име празнуват на 6 януари, когато е Йордановден (Богоявление). Името Богомил има славянски произход и означава “мил на Бога”.

Божана
Божана празнува имен ден на 6 януари
. Тогава православната църква чества Богоявление (Йордановден).
Божана е женска форма на мъжкото име Божан. Възможен e и буквален превод на гръцките имена Теофана и Теопия (”боговидна”).

Божидар
Божидар има имен ден според православния календар на Тодоровден
. Празнуването на този ден се дължи на произхода на името. Божидар означава “дар от Бога”, което е превод на гръцкото Теодор.

Бойка
Бойка празнува имен ден на 28 март. 
Тогава Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Бойка е женска форма на Бойко и е произовдно от Боян. Посланието на женското име е да се боят от него различни болести и беди.

Бойко
Бойко има имен ден на 28 март. 
Бойко е производно от Боян, по тази причина именният му ден е в деня, когато Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български.
Името Бойко има славянски произход и означава “бoeн”. Посланието му е да се боят от него болести и други беди.

Бончо
Бончо празнува имен ден на 6 януари
, когато православната църква чества Богоявление. Празникът е известен още и под имената Водици, Водокръщи и Йордановден. Бончо се възприема като съкратена форма на Богдан. Възможно е също да произлиза от мъжкото име Боян.

Борис
Борис празнува имен ден на 2 май. 
На тази дата Българска православна църква чества деня на Св. цар Борис, покръстител на българите. Още празнуват Борил, Борко, Борислава, Борислав и др.
Борис е българско мъжко име от прабългарски произход. Първият известен носител на името е българският княз Борис I. Под влияние на българската църковна литература с името Борис са кръстени и някои руски царе, като най-извесният от тях е Борис Годунов. Оттам името става популярно, както в Европа, така и в целия свят. Борис е единственото българско име, което се е наложило в световната именна семантика. Неговият произход се свързва с разпространения тогава тотемизъм сред прабългарските имена (идеята, че всеки род води произхода си от определено животно). Името Борис се превежда като барс (леопард).

Борислав
Борислав празнува имен ден на 2 май,
 като на тази дата Българска православна църква чества деня на Св. цар Борис, покръстител на българите. Борислав е старинно име, производно от Борис, което значи “който се бори за слава”. В България името е възобновено от Иван Вазов в едноименната драма.
На 2 май има имен ден и Борислава, женската форма на името Борислав.

Боряна
Боряна има имен ден на 2 май,
 когато Българска православна църква чества деня на Св. цар Борис, покръстител на българите. Боряна е женска форма на мъжкото българско име Борис. Възможно е Боряна да е преосмислено по дървото “бор” или от глагола “боря се”.

Боян
Боян празнува имен ден на 28 март.
 На тази дата Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Още празнуват Албена, Бояна, Боянка, Бойка, Бойко.
Името има прабългарски произход и означава “богат”. Възможно е Боян да произлиза от думата “бой” или “битка” и наставка -ан, която е общоприета за български и славянски имена.

Бояна
Бояна има имен ден на 28 март.
 Тогава Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Бояна е старинно име от прабългарски произход, значещо “богат”. То е преосмислено покрай Бойо, Бойка, Бойчое. В наши дни името Бояна се използва за женска форма на Боян.

За късмет, сподели с приятел: