Албена
Албена празнува имен ден на 28 март.
 На този ден Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. За произход на името има различни версии. Една от тях е, че Йордан Йовков е създал името специално за едноименния си разказ, а по-късно и пиеса. По признание на писателя името е образувано от Абленка (от своя страна Аблена се свързва се с диалектната дума аблен- “планински божур” или дървото яблен- “ябълка”).
В превод от латински Албена означава “бяла красавица”. Също така в някои арабски текстове се среща израза al ban, което означава “хубава жена”.

Александра
Александра има имен ден на 30 август
, денят на Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски. Името е женска форма на Александър

Александър
Александър има имен ден на 30 август
. На този ден Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.
Името Александър означава “защитник на мъжете” (от гр. alexein – “защитaвaм”, andros – “мъж”). На този ден празнуват още Алекси, Александра, Александрина, Александрия, Цанка, Цанко.

Алекси
Алекси празнува имен ден на 30 август
. Името е производно от Александър. Александровците празнуват имен ден в деня на Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски.
Алекси имам гръцки произход и означава “защитник” (alexein – “защитaвaм”).

Ана
Ана празнува имен ден на 9 декември
. Ана е латинска форма на ивритското име Channah, което означава “благодат”. Света Анна е сочена от традицията за майката на Дева Мария. В Новия Завет Анна е бездетна жена. Тя и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог.
Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Анастас
Анастас има имен ден на 29 август.
 На този ден Българска православна църква отбелязва деня на Св. Анастасий Струмишки. Анастас е едно от имената в българския език, което има гръцки произход. То означава “възкресение”- ana – “горе”, stasis – “ставане”.

Анастасия
Анастасия има имен ден на 22 декември, 
когато християнството чества деня на Св. великомъченица Анастасия.
Като мъжка форма на Анастас, Анастасия празнува имен ден на 29 август. Тогава Българска православна църква отбелязва деня на Св. Анастасий Струмишки.

Андрей
Андрей празнува имен ден на 30 ноември,
 когато е Андреевден, наричан още „Мечкинден”.
Андрей е християнско мъжко име, което има старогръцки произход и означава “мъжествен” – ?????? (андрос) – “като мъж”, “мъжки”. Новогръцката форма на мъж е ?????? (андрас), а формата на името ??????? (Андреас). Свети Андрей е един от дванадесетте апостола и ученик на Христос, брат на апостол Петър. Наричат го Андрей Първозвани, защото пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос.
На Андреевден празнуват още Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Анелия
Анелия празнува имен ден на 9 декември.
 Името е производно от Анна или Ангелина. На този ден християнството чества зачатието на Св. Анна – майката на Дева Мария.
Анелия става доста разпространено покрай героинята на Х. Сенкевич Анеля.

Анета
Анета има имен ден на 9 декември
. Името произлиза от Анна. На този ден християнството чества зачатието на Св. Анна. В Новия завет се казва, че Св. Анна е бездетна жена, която се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. В отговор на нейните молитви се ражда Дева Мария.

Ани
Ани има имен ден на 9 декември. 
Името е производно от Анна, Ана, Анелия, Аница, Анка, Анита. На 9 декември християнството отбелязва зачатието на Св. Анна – майката на Дева Мария.

Анна
Анна празнува имен ден на 9 декември. 
Името е латинска форма на Ханна- “благодат”. В Стария Завет Ханна е бездетна жена. Тя се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. Нейните молитви се сбъднали и родила син Сaмyил, който станал един от най-известните пророци. Заради тази легенда нейното име се обяснява и с цяло изречение – “Бог ме благослови със син”. В Новия Завет има подобна история: Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.
Източноправославната църква приема Св. Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854 г.
Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Ангел
Ангел празнува имен ден на 8 ноември.
 Името Ангел значи “вестител”, от гр. angelos. На този ден се чества християнският празник Архангеловден. Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Седем са архангелите в Библията: aрхангел Михаил, архангел Гавраил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Иехудиил и Варахиил. Така на този ден празнуват Ангел, Ангелина, Ангелинка, Михаил, Михаела, Михо, Мирослав, Мирослава, Лина, Мила, Милен, Мильо, Гавраил, Радка, Райна, Радостина, Радивой, Радко, Радослав, Радослава, Райко, Райчо, Рафаил, Руска, Руси, Руслан, Серафим, Огнян, Пламен, Емилия, Емил и др.
В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден.

Ангелина
Ангелина има имен ден на 8 ноември. 
Ангелина е женска форма на името Ангел.
Възможно е Ангелина да е съкратената форма на Евангелина. Евангелина има гръцки произход и означава “добри новини” (eu – добро, angelos – новина). Оттам книгите, които съдържат “най-благата вест”, учението на Христос, образуват Евангелието. Според православния календар Евангелина празнува имен ден на Благовещение – 25 март.

 Андон
Андон празнува имен ден на 17 януари
, като името произлиза от Антон. Новогръцкото озвучаване на “нт” в “нд” е довело до появата на формата Андон. На 17 януари християнството чества деня на Св. преподобни Антоний Велики, като този ден е известен в България като Антоновден.

Антоанета
Антоанета празнува имен ден на Антоновден – 17 януари. 
Антоанета е женска форма на Антон. Името Антон е старо римско родово име, което означава “безценен, неоценим, който няма цена”. На 17 януари християнството празнува деня на Св. преподобни Антоний Велики.

Антон
Антон има имен ден на 17 януари
. Тогава християнството празнува деня на Св. преподобни Антоний Велики. В България на Антоновден жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун, за здраве. Това честване е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо. В светогледа на българите Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани – смята се, че са двама братя ковачи.
Името Антон е българско мъжко име, но с много разнороден произход. То е старо римско родово име, което означава “безценен, неоценим, който няма цена”. От гръцки означава „цвете” („????” – “анто”). Именници са още Антония, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Дона, Тончо, Тонка, Тони.

Антония 
Антония празнува имен ден на 17 януари, когато е Антоновден. Антония е женска форма на мъжкото име Антон, което е старо римско родово име, значещо “неоценим, безценен, който няма цена”. Има и гръцки произход – означава „цвете” (на гр. „????” – “анто”, цвете).

Атанас 
Атанас празнува имен ден на 18 януари . Името Атанас има гръцки произход и означава “безсмъртен”, от ? („а” – “не”) и ??????? („танатос” – “смърт”). На Атанасов ден празнуват още Атанаска, Наско, Наска и др.
На 18 януари е Атанасовден. Това е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Смята се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, Свети Атанасий Велики отива в планината на своя бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!” За това и празникът е известен като “Среди зима”.

Атанаска 
Атанаска има имен ден на Атанасовден , 18 януари. Атанаска е женска форма на мъжкото име Атанас, което има гръцки произход и значи “безcмъpтeн”.
Атанаска е произовдно за други женски имена – Наса, Наска, Нася. Тези, които носят тези имена, също празнуват на Атанасовден.

Асен 
Именният ден на Асен е плаващ , той е различен всяка година. Втората неделя след Петдесетница Православната Църква отбелязва Неделята на всички български светии, тогава и Асен има имен ден. За 2009 г. това е 21 юни. Денят на Всички български светии е уникален празник, защото има за цел да отдава почит към всички исторически личности, които са живели по нашите земи и са канонизирани за светци. Това е най-новият празник в нашия църковен календар, той е подвижен, а началото му е поставено през 1954 година.
На този ден имен ден имат също Панайот, Аспарух, Десислава, Крум, Румен, Румяна, Чавдар.

Ася 
Ася е женска форма на Асен или производно от Анастасия. Като женска форма на Асен,  Ася празнува имен ден в Неделята на всички български светии- Втората неделя след Петдесетница. За настоящата година това е 21 юни. Като производно от Анастасия, Ася има имен ден на 22 декември, когато християнството чества деня на Св. великомъченица Анастасия.

За късмет, сподели с приятел: